Dok su mnogi noćas na -9 uživali u svojim toplim krevetima, u vinogradima Borisa Drenškog, odnosno njegove Vinarije Bodren, između 18 i tri sata ujutro, bilo je živo i veselo.
Noćas je naime u najrazvikanijem zagorskom vinogradu, u Rusnici kraj Huma na Sutli, bila glavna berba za ledena vina koja će se potom naći u najpoznatijim restoranima i vinotekama u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Od ukupno osam tisuća trsova koliko ih ima za berbu, noćas je 20-ak berača i beračica obavilo berbu na njih oko četiri tisuće i to s 1800 trsova chardonnaya, te nešto više od tisuću trsova bijelog pinota, i isto toliko tzv. triptiha – mješavine rizvanca, bijelog pinota i sauvignona. Nešto ranije, na Staru godinu, ledena berba je obavljena i na 1300 trsova rajnskog rizlinga, a prije nešto više od mjesec dana bila je i berba prosušenih bobica traminca i sivog pinota.
Optimalna temperatura
– Eto, uspjeli smo sačekati optimalnu temperaturu za branje i noćas sve mora završiti. Prije nego što se razdani, ledeno grožđe se mora i isprešati i staviti na taloženje jer je već za sutra najavljeno zatopljenje. Neki berači su nam zbog zime već „pobjegli“, ali većina najhrabrijih je ostala. I za ovu zimu imamo lijeka. To su kuhano vino, domaća rakija i konjak, a za okrjepu tu je i gulaš od srnetine i veprovine. Ni za svjetlo nema problema jer smo postavili reflektor iz Drugog svjetskog rata s kojega se može brati i na udaljenosti od 200 metara, rekao nam je u beračkoj pauzi gazda Drenški.
A nakon što se ledeno vino ispreša , trebat će mu nekoliko dana da se istaloži i to prirodnim putem – hladnoćom. Potom ide dva, tri dana na aklimatizaciju u podrum na temperaturu vrenja od 15 do 18 stupnjeva, a potom se u njega dodaje kvasac i, budući da su ove godine sladori između 180 i 200 eksla, slijedi vrenje od najmanje tri do šest mjeseci. Nakon bistrenja, na tržištu će se pojaviti tek za otprilike godinu dana.
Četiri tisuće bočica
– S osam tisuća trsova očekujem ukupno nešto više od tisuću litara vina – oko 600 do 700 litara ledene berbe i 400-tinjak litara nešto niže kategorije – prosušenih bobica. Budući se ledena berba flašira u bočice od dva i pol decilitra, očekujem više od četiri tisuće bočica – rekao je Drenški.
Na upit koliko takva jedna vinska delicija košta, Drenški nam je odgovorio kako je on prodaje za 40 do 50 eura, no u Kini je prodavana i za 90 eura.
– Eto, i mi Zagorci smo pokazali da znamo proizvesti vrhunsko vino. Osim u Kinu, vino sam izvozio i u Dansku, Belgiju, Veliku Britaniju, a uskoro očekujem odličan posao i na tržištu u Indoneziji, u Džakarti, i to preko poslovnih veza našeg poznatog poduzetnika, ali i vrsnog vinara, proizvođača najboljih hrvatskih vina, Jake Andabaka, rekao nam je na kraju Drenški.
toms outlet
hollister online shop deutschland
hollister online shop deutschland
mulberry bags uk
cheap mulberry bags
michael kors uk sale
hollister online shop deutschland
portafoglio alviero martini
cheap mulberry bags