“Babičini kolači” u Z. Selima

Lentu zagorske “najbabice” ponijela donjostubičanka Nada Tučkar sa svojom svadbenom tortom “Šahovnica”

Objavljeno: 16.04.2016. mladenmandic

Nada Tučkar iz Donje Stubice, 60-godišnja baka petero unučadi, sa svojom svadbenom tortom “Šahovnica”, ponijela je pobjedničku lentu ovogodišnje jubilarne desete po redu manifestacije “Babičini kolači” koja je održana pod šatorom na nogometnom igralištu u Zagorskim Selima.

Uz priznanje za “kulinarsku najbabicu” osvojila je i nagradu Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 2500 kuna. Drugo mjesto i nagradu od 2000 kuna sa svojim obiteljskim kolačem od oraha, sira i zapečenih bjelanjaka sa šećerom osvojila je Mirjana Štahan iz Zlatara, dok je treća s gibanicom od pira i bučinog brašna bila Božica Lacković iz Oroslavja, osvojila nagradu od 1500 kuna. Nagradu u kategoriji “Izvorno zagorsko” za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam te također novčanu nagradu od 1500 kuna osvojila je baka Milka Vinković iz Marije Bistrice.

Čak 38 babica

Ovogodišnja manifestacija “Babičini kolači”, koja se zbog lanjske pobjede Nade Zgorelec i njezinog pobjedničkog kolača “Gostovanjsko prase” održala u Zagorskim Selima, okupila je ove godine čak 38 babica. Pobjednica, Nada Tučkar koja je svojom pobjedom pridonijela da iduće godine Donja Stubica bude domaćin 11. po redu priredbe, rekla je kako je recept za pobjedničku svadbenu tortu “Šahovnica” jednostavan.
– Ispečete žuti i crni biskvit i slažete ga u obliku šahovnice. Krema se kuha od karameliziranog šećera, mlijeka i margarina i ukuhanog brašna i dodaju se naribane jabuke i orasi. Ovako ispečena torta može i bez da je u frižideru, stajati najmanje tri dana – otkrila nam je tajnu svog uspjeha donjostubičanka Nada Tučkar.
Inače, ovogodišnje dobitnice triju lenti “Naj zagorske babice” izabrao je tročlani žiri gastronomskih znalaca kojim je predsjedao Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, inače i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki te Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik Kuharskog saveza Krapinsko – zagorske županije. Rekli kako su u odabiru najboljih razlike bile male, ali uz izgled i okus kolača, presuđivali su i izbor autohtonih zagorskih namirnica te starinska tradicijska priprema.
Na manifestaciji su bili i gosti iz Solina, mjesta Popovac iz Baranje te gosti iz Slovenije iz Turističke zajednice Podčetrtek koji su predstavili kulturu, tradiciju i običaje svog kraja.

Dvije kategorije

Predajući lente najboljima, zagorski župan Željko Kolar rekao je kako će se na idućoj 11. manifestaciji “Babičinih kolača”, koja će se održati u Donjoj Stubici, babice natjecati u dvije kategorije. Uz titulu “zagorske kulinarsko – slastičarske najbabice”, uvest će se i kategorija za ostale zainteresirane iz cijele Hrvatske, ali i šire.
Sve goste pozdravili su i načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, zamjenica zagorskog župana Jasna Petek, a nagrade su uz njih uručivali i zagorski dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, saborski zastupnik Žarko Tušek te izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Dragutin Žiljak.
Pod šatorom i izvan njega, na štandovima su se predstavili i mnogi zagorski OPG-ovi sa svojim delicijama – suhomesnatim proizvodima, sirevima, medom, vinima, likerima i tradicijskim suvenirima.
U programu kojeg je vodio, Ivan Benc nastupili su članovi KUD-a Antun Mihanović iz Klanjca sa svojom tamburaškom i folklornom sekcijom, etno plesači Petra i Domagoj, a za cjelovečernju feštu pod šatorom pobrinula se grupa Sinovi Zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba