S ukupno 378 bodova stručnog ocjenjivačkog suda, titulu “Chtefa – Zagorskog Chefa” ponio je Tomislav Šimunić iz Hotela Matija Gubec. Upravo je on najuspješnije odradio ovogodišnji zadatak, a to je spoj tradicionalnog i modernog u glavnom jelu i desertu sa zadanim namirnicama – mesom zagorskog purana, zagorskim mlincima i orasima.
Šimunić je pripremio jelo pod nazivom “Pura na paše”, a sadrži pureća prsa, domaće mlince, sol, papar, ciklu, domaću mast, maslac, koprivu i vrhnje za kuhanje.
– Osjećaj je fenomenalan. Ovo je bila posebna kreacija, pokušali smo spojiti tradicionalnu zagorsku puricu koja je hranjena koprivom da bi narasla u posebnu deliciju našeg kraja sa široko poznatim mlincima i salatom od cikle. Ovo jelo inače nemamo na meniju, no vjerujem kako bi ono uskoro moglo biti uvršteno u ponudu Hotela. Inače, ona klasična purica s mlincima zaštitni je znak Zagorja, i svatko tko dođe izvana, poznaje Zagorje upravo po tome – otkriva novopečeni Zagorski chef, koji je za desert pripremio “Orahovu fantaziju”.
Treće mjesto na ovom natjecanju pripalo je Jakovu Mirtu iz “Termi Jezerčica”, a drugo mjesto Nikolini Kranjčec iz Bluesun Hotela.
Utvrđeni kriteriji
“Chtef – Zagorski Chef” ove je godine održan u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, a radi se o velikoj kulinarskoj manifestaciji Krapinsko – zagorske županije. Bilo je ovo sedmo po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara. Natjecali su se Tomislav Šimunić iz Hotela Matija Gubec, Jakov Mirt iz Termi Jezerčica, Nikolina Kranjčec iz Bluesun Hotela Kaj, Mislav Božić iz Hotela & Restorana Villa Magdalena, Mirko Ljubić iz Restorana Dvorac Mihanović, Matteo Klasić iz Restorana “Dunav” i Zdravko Semenski iz Pivnice i restorana Punkt.
Sudionike je ocjenjivala stručna komisija, na čelu s Tomislavom Špičekom, jednim od najpriznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, koji je široj javnosti poznat po nastupima u kulinarskim showovima “Kruške i jabuke” te “Tri, dva, jedan – kuhaj”. U komisiji su bila još dvojica poznatih gastronomskih znalaca, etablirani kuhari Slavko Večerić i Dražen Đurišević. Kuhari su se natjecali s autorskom kreacijom koju je stručni žiri ocjenjivao po utvrđenim kriterijima: izgled, miris i okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela – moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela.
– Sva jela su bila dobra, začinjena, dobro obrađena, namirnica se nije izgubila, i mislim da je sve pogođeno, a kuharima poručujem da kroz godinu nastave i dalje raditi i boriti se – poručio je Tomislav Špiček.
Posjetitelji su mogli pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih kušati, ali i uživati i u bogatom popratnom programu – degustaciji brojnih zagorskih delicija, poput bučinog ulja, meda, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača, te vrhunskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara.
Vrh kulinarstva
Manifestacija je u Stubičke Toplice privukla brojne posjetitelje, a na samom početku sve ih je pozdravio ovogodišnji domaćin Filip Poštek, direktor marketinga Hotela “Matija Gubec”.
– Izuzetno mi je drago što smo ove godine domaćini baš mi. Osim svog zabavnog i kulinarskog karaktera, valjda napomenuti da “Chtef – Zagorski Chef” i slične manifestacije potiču pozitivnu konkurenciju. Pozitivna konkurencija jedna je od najvažnijih stvari, što se tiče jačanja ponude, sadržaja i kvalitete jedne destinacije, u ovom slučaju, našeg Zagorja – Bajke na dlanu – rekao je Poštek.
Kuhare je prije natjecanja pozdravio i načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, koji je rekao kako vjeruje da će kuhari na najbolji mogući način iskoristiti bogatstvo ovih tradicionalnih namirnica i pretvoriti ih u savršen spoj modernog i tradicionalnog.
Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki je pak rekla kako je upravo gastronomija jedan od ključnih elemenata razvoja zagorskog turizma.
– Mi Zagorci imamo sreću da ne moramo izmišljati vruću vodu, jer nam ona izvire iz tla, naši kuhari maze nepce svojim gostima, i, dakako, čini mi se “Bajka na dlanu” u ovo jesensko vrijeme je uistinu bajka, a kako će tek biti lijepo kad dođe zima – zaključila je Hubicki.
Pobjedniku je čestitao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ova ekipa kuhara koja je danas ovdje sačinjavala žiri, konkurentna je na području čitave Europe, ovo je vrh kulinarstva u Hrvatskoj, i dobiti prvu nagradu od strane takvih kuhara, sigurno nije mala stvar – istaknuo je Kolar.
RECEPT ZA JELA KOJA SU OSVOJILA ŽIRI
I vi možete pripremiti “Puru na paše” i “Orahovu fantaziju”
Da biste pripremili “Puru na paše” za četiri osobe, trebat ćete 0.60 kilograma purećih prsa, 0,30 kilograma domaćih mlinaca, sol, papar, 0,15 kilograma cikle, 0,10 kilograma domaće masti, 0,10 kilograma maslaca, 0,40 kilograma koprive i 0,10 litara vrhnja za kuhanje. Nadalje, za desert, da biste napravili parfe, potreban vam je jedan biskvit od oraha, tri žutanjka, 0,50 litara mlijeka, 0,05 želatine, jedan vanili šećer, 0,3 litara šlaga, 20 dekagrama čokolade, 0,05 litara ruma i 0,10 kilograma mljevenih oraha. Za oraščiće ćete pak trebati 0,15 kilograma glatkog brašna, 0,10 kilograma oraha, jedan prašak za pecivo, 0,10 kilograma šećera u prahu i 0,15 kilograma margarina. Biskvit se izreže na željeni oblik, od preostalih sastojaka napravi se parfe krema te se puni kalup u kojem je biskvit. Oblikuju se oraščići te se stavljaju na parfe i ukrase čokoladom.