Tradicionalno nedjeljom obitelj blaguje zajedno te se gosti bogatijim namirnicama. Čitavu povijest meso peradi bila je statusni simbol, pa se običaj nedjeljnog ili blagdanskog stola na kojem je pile zadržala do danas.
Špajzkarta za danas:
Domaća šunka s Ludbreškim hrenom
Pohani pileći savitak u bučinim košticama, povrće na toplički
Toplička kupališna torta
U vremenima kada su Toplice bile važno srednjeeuropsko mondeno okupljalište, a tročetvrtinski takt valcera odzvanjao redutnom dvoranom, kursalonima, promenadnim i vrtnim koncertima, u poslijepodnevnim se satima za bolje zdravlje i raspoloženje pio šampanjac, a uz njega se posluživala Toplička kupališna torta. Samo danas u okviru “Oblizeka Varaždinske županije“ možete kušati Topličku kupališnu tortu koja se sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi. Torta sljubljuje jaja, šećer, orahe, crnu kavu, mlijeko i čokoladu i naravno tajni sastojak u neodoljivu poslasticu.
Prethode joj šunka sa zaštićenim Ludbreškim hrenom, piletina s bučinim košticama i povrćem, tako da dojam za pamćenje će zasigurno potrajati.
Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.
-Uz delicije, a pogotovo tortu preporučamo barem jednu čašu kasne berbe Graševine 2015. od Vinarije Šafran (nagrađene na Decanteru 2021.), vino Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Pinot sivi iz 2020. godine ili Sauvignon 2019. Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno vrijeme za degustaciju “Oblizeka Varaždinske županije“ od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro. Vidimo se – poručuju organizatori.
