Božić nam se svakog dana sve više približava, a jedna od asocijacija koju vežemo uz božićno vrijeme su kolači. Ponestaje vam kreativnih ideje za spremanje finih kolača s kojima ćete cijelu obitelj i prijatelje oduševiti do te mjere da će reći da su bili za ‘prste polizati? Ne brinite, imamo za vas primamljiv recept koji vam može pomoći u tome.
Prema receptu za oblatne kojeg donosi 24 sata, potrebno je:
· 3 velike oblatne
· 300 grama šećera
· 4 decilitra mlijeka
· 200 grama mljevenih oraha
· malo ruma
· naribana korica limuna
· 250 grama margarina
· 0,5 litre jake crne kave
· 600 grama keksa s maslacem
Postupak:
Prvo se 300 grama šećera kuha u četiri decilitra mlijeka, a zatim se dodaju orasi, rum i korica limuna. Potom se to treba dobro ohladiti, a nakon toga dodati izrađeno 250 grama margarina. Dobit ćete kremu kojom ćete premazivati oblatne.
Kremu stavljate na glatku stranu oblatne, a zatim na kremu slažete kekse koje ste ranije umočili u kavu. Zatim se keksi premazuju kremom, pa se na nju stavlja druga kora s glatkom stranom prema gore. Cijeli se postupak ponavlja. Na kraju, na kolač staviti masni papir, a na njega nešto teško. Kolač je spremam za posluživanje drugi dan.
Savjetuje se da se oblatne ne premazuju previše vlažnim kremama ni pekmezom jer postaju žilave, a umjesto keksa može se staviti i tanko narezan biskvit.