Tradicijski obrt lončarstva obitelji Kuća vuče svoje korijene još iz davnih doba kada je zemljoradnja bila izvor prehranjivanja, kada su se rukotvorine zamjenjivale za hranu i kada su ulicama prevladavala upregnuta kola. Prvi koji je zavrtio lončarsko kolo bio je njegov pradjed, zatim djed, pa otac, a danas, u simpatičnom mjestu pored Ivanca, Jerovcu, vrijedne ruke Matije Kuće, inače majstora lončarstva, izrađuju najelegantnije keramičko posuđe vrtnjom na lončarskom kolu.
Povijesni aspekt
Jerovec u kojem je domaće rukotvorstvo nekada bilo izuzetno razvijeno, bio je, uz Bedenec i Dubravec, jedno od najznačajnijih lončarskih središta sjeverozapadne Hrvatske. Vještina oblikovanja gline i njene obrade prenosila se s koljena na koljeno, a u spomenutim mjestima njime se bavilo gotovo svo muško stanovništvo.
Prva generacija tradicijskog tradicionalnog načina izrade obrta ‘Keramika Mecena’ bavila se zemljoradnjom i lončarstvom, a svoje su ručno rađene predmete zamjenjivali za prehrambene proizvode i / ili ih prodavali na sajmištima i proštenjima diljem Zagorja, Međimurja, Podravine pa sve do Beča. Konstantne promjene u funkcioniranju zajednice, tržišna tranzicija i moderne tehnologije nisu utjecale na održavanje obiteljske tradicije, već suprotno – obrt je proširio svoje djelatnosti pa se danas u ponudi, osim glinenog posuđa u formi lonaca, pekača i zdjela, mogu pronaći i unikatni, uporabni ili ukrasni predmeti – od amfora do čaša i sjenila.
Materijal i proces
Sušna razdoblja u daljoj su prošlosti bila izuzetno pogodna za ručno kopanje gline na gliništima, a tako iskopana glina pohranjivale se u gnjilnjak, što označava naziv prostora gdje se glina pohranjuje. Nakon odležavanja ove vrijedne sirovine, osobita pozornost lončara bila je usmjerena ka obradi gline i njenom čišćenju jer je upravo o kakvoći gline ovisila kvaliteta proizvoda, što je nepromijenjeno svojstvo i danas, kao i proces vrtnje na lončarskom kolu zvanom kolombar. Kada je materijal spreman, vrtnjom na kolombaru kreće oblikovanje pomoću obje ruke dok se kolo pokreće pritiskom stopala na isti.
Proces nakon toga može trajati danima jer se oblikovano posuđe zbog izbjegavanja pucanja, postepeno suši na zraku i po nekoliko dana, nakon čega se tretira brusnim papirom, slijedi pečenje u peći za keramiku, oslikavanje ornamentikom, bojanje, glaziranje i ponovno pečenje. Prvo pečenje traje od četiri do pet sati pri temperaturi koja doseže 500 stupnjeva Celzijusovih. Tijekom pečenja, boja se mijenja, a nakon što se proizvod ohladi ostakljuje se ocaklinom koja se nekada mljela na žrvnju. Ta glazura koja inače može biti zelena, bijela ili žuta, postiže čvrstoću i nepropusnost proizvoda. Tako glazirano posuđe ponovno ide na pečenje gdje se postiže temperatura od 1000 do 1200 stupnjeva.
Glina i hrana
Prije mnogo tisuća godina, naši su preci otkrili i tajnu kuhanja u glinenom posuđu. Bila su to jednostavna jela, ali našim precima ipak ukusna zbog jedne odlike koju ima samo glina. Naime, ona je poseban materijal kad je u pitanju kuhanje, a namirnice se u njoj kuhaju na jedinstven način. Glina kao temperaturno inertan materijal pruža postepeno zagrijavanje posude. Samim time i način kuhanja namirnica je sporiji, što znači da glinena posuda čuva nutrijente namirnica, a njena poroznost omogućava glinenom posuđu dobro zadržavanje vlage koja cirkulira posudom. Velika prednost i benefit ovakvog načina kuhanja je sljubljivanje i termička obrada namirnica u vlastitima uljima i sokovima. Također, glina kao lužnata tvorevina neutralizira kiseline čime hrana postaje ukusnija, lakše probavljiva, ali i bez štetnih materijala u hrani. Specifična svojstva gline, odradit će svoje, sočne namirnice stvorit će savršenu fuziju ukomponiranih okusa koja će raspametiti vaša osjetila.
Tradicija
‘Keramika Mecena’ oslanja se na tradiciju, a u svom asortimanu nudi tradicionalne proizvode poput cimpleta, bidri, zdela, vajnglina, peki, unikatne, dekorativne predmete, spremnike za sol, daske za pečenje, lazanjere, Rumov lonac, razne lončiće, posude za čuvanje luka i krumpira, hladionika za vino i posuđe za restorane u natur bojama. Brojni sajmovi i manifestacije širom Hrvatske, poput Špancirfesta u Varaždinu, Bučijade u Ivanić-Gradu, Bele nedeje u Kastvu ili Marunade u Lovranu mjesta su gdje možete upoznati, vidjeti i kupiti autentične, ručno rađene proizvode obrta ‘Keramika Mecena’ koji je ostvario odličnu suradnju s ‘Tika Shopom‘, online trgovinom, gdje uvijek možete pronaći povoljne cijene, dobru uslugu i sigurnu kupovinu.
Ukoliko, imate ideju za uporabni ili ukrasni predmet od gline, želite izraditi unikatno posuđe za vaš restoran, ‘Mecena‘ će se potruditi kako bi vaša ideja postala stvarnost.
‘Keramika Mecena’, obrt za proizvodnju proizvoda od gline možete pronaći na adresi Jerovec 161, 42240 Jerovec, radnim danom od 7 do 15 sati, kontaktirati na broj telefona +385 (0)98 567 313 ili putem maila [email protected].