Specijaliteti po pristupačnim cijenama
OD UTORKA DO 15. TRAVNJA: Vraća se manifestacija “Dani okusa varaždinskog kraja“

Od utorka do petka 15. travnja, različiti će se specijaliteti moći isprobati u restoranima Arabela, August, Bedem, Bernarda, Garestin, Vila Toplissa, Zlatne Gorice, Verglec, Šanjek, Seoskog domaćinstva Grešna pilnica te hotela Varaždin, La’Gus, Minerva i Trakošćan.

Nakon dvije godine neodržavanja zbog koronavirusa opet počinje manifestacija “Dani okusa varaždinskog kraja“ – manifestacije koja nudi uživanje u domaćim specijalitetima po pristupačnim cijenama.

Manifestaciju koja se ove godine održava po peti puta, organizira Turistička zajednica Varaždinske županije, a u petak su je u restoranu August na varaždinskom placu najavili varaždinski župan Anđelko Stričak, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini,  Maja Šimenc iz tvrtke Vall 042 koja je izvršni  organizator manifestacije te Goran Jelušić iz restorana August. Predstavljanju su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec te predstavnici restorana uključenih u ovu manifestaciju, kao i direktori Turističkih zajednica iz Varaždinske županije.

Miran Bojanić Morandini je u uvodu naznačio kako će ljubitelji dobre hrane doživjeti kuhinju varaždinskog kraja, pravo bogatstvo i raznolikost jela koja se odlikuju s jednostavnošću pripreme, ali i domišljatošću onih koji će ih pripremati.

Tradicijske namirnice

-Radi se o menijima od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica – rekao je Miran Bojanić Morandini.

Župan Stričak pozvao je sve ljubitelje gastronomije da ovih dana posjete restorane te da jedu zdravo, fino i domaće.

-Turisti koji dolaze ovdje vole pogledati kulturne znamenitosti i prirodne ljepote mjesta u koja dolaze, ali se itekako žele upoznati i s našom tradicijom, običajima i našom bogatom gastronomijom. Kada malo bolje pogledamo stanje turizma u Republici Hrvatskoj, a kod toga je najrelevantniji broj noćenja, upravo je 95 posto noćenja ostvaren na Jadranu, a 2,5 posto noćenja u Zagrebu i okolici te ostatak od 2,5 posto otpada na ostatak kontinenta. Prema ovim brojevima vidimo kolike su mogućnosti za razvoj turizma i na nama je da ga i dalje razvijamo i unapređujemo – rekao je župan.

Restorani su pripremili po dva tradicijska menija u cjenovnom rangu od 105 i 145

kuna. Kako je naglasila Maja Šimenc radi se o promotivnim cijenama za koju

će se dobiti odlična i fina hrana, odnosno pravi specijaliteti.

-U Varaždinskoj županiji je 14 restorana uključeno u ovogodišnje Dane okusa. Planiramo uz Dane okusa i knjigu recepata, a nedavno je izdan katalog svih 125 sudionika u nacionalnoj manifestaciji, a radi se o projektu kojeg radimo u suradnji s turističkim zajednicama, no postoji mogućnost da se pojedini objekti i sami uključe – napomenula je Šimenc.

Restoran August je jedan od četrnaest koji će sudjelovati u Danima okusa varaždinskog kraja.

Bogata ponuda

-Mi smo pripremili vrlo zanimljiv meni po 105 i 145 kuna. U jednom meniju imamo paštetu od pileće jetre, svinjski file u omotaču od bučinih sjemenki. Znači neka tradicija,  ječmeni kašoto s domaćim dimljenim sirom i porilukom, za desert sočna pita od čokolade i jabuka. U drugom meniju imamo krem juhu s povrćem s varaždinskog placa, s hajdinom kašom, prženim špekom, tostiranim kruhom, za glavno jelo file smuđa na pireu od mladog krumpira, pirjani grašak i krema od

maka, a za desert štrudla od mladih kopriva i svježeg sira. Vina su iz Vinarije Kopjar iz naše županije. Stoga pozivam sve da dođu probati ove nabrojene specijalitete i kod nas, ali  i u drugim restoranima – rekao je Goran Jelušić iz restorana August.

Osim u restoranu August različiti će se specijaliteti moći isprobati u  restoranima Arabela, Bedem, Bernarda, Garestin, Vila Toplissa, Zlatne Gorice, Verglec, Šanjek, Seoskog domaćinstva Grešna pilnica, te hotela Varaždin, La’Gus, Minerva i Trakošćan.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike