BADLFEST NO. 11 – Topličkim placem širi se miris raznih delicija, obrtnici pristigli iz drugih krajeva Hrvatske oduševljeni Zagorjem i atmosferom
GASTROBADL: Od fileka, gulaša i kolača pa do sisačkih vanjkuša

U Krapinskim Toplicama na Topličkom placu, a u sklopu manifestacije ˝Badlfest˝ danas je održan i ˝Gastrobadl˝ u organizaciji Udruženja obrtnika Krapinske Toplice uz koje su sudjelovali mnogobrojni obrtnici s područja Krapinsko – zagorske županije, a kojima su u goste stigla udruženja iz Novog Vinodolskog, Pakraca, Trogira, Siska, Zagreba… Važno je napomenuti kako je ovo događanje humanitarnog karaktera pa će tako sav prihod biti preusmjeren ˝Za bolji život Nike i Ive˝ čiji su roditelji gluhonijemi.

Da su obrtnici iz ostatka Hrvatske oduševljeni Zagorjem i druženjem obrtnika u prilog idu dugogodišnje suradnje i prijateljstva, a odlična atmosfera na manifestacijama ovakvog tipa to dokazuje.

Današnji domaćin, predsjednik UO Krapinske Toplice Mirko Blažićević kazao je kako je obrtnika ove godine ipak nešto manje, ali svejedno nije krio zadovoljstvo organizacijom i odazivom ‘prijatelja obrtnika’.

– Lijep je osjećaj biti domaćin, malo nas je manje nego što smo planirali. Trebalo je biti 20 ekipa, ali godišnji odmori su ipak prevagnuli, neki su u koroni, ali smo u globalu zadovoljni. Ovdje je 11 ekipa koje su pripremile prave delicije i siguran sam da će mještani uživati. Također, humanitarna nota ove manifestacije je najvažnija, bitno je da sakupimo što više novaca za Nikin i Ivin bolji život.

Ispred UO Novi Vinodolski kratko smo popričali s Mariem i Aleksandarom koji su Krapinskim Toplicama oduševljeni.

– Odlično nam je. Pripremili smo gulaš od svega pomalo – od jelena, vepra i junetine. Način na koji ćemo ga pripremiti je ipak tajna – rekao je Aleksandar, a Mario je kazao kako bi se atmosfera mogla prenijeti u rečenici ˝Da bi reč rekel˝.

Priliku da isprobamo tradicionalni rižoto od sipe UO-a Trogir i Kašela imali smo u Imotskom na sličnoj manifestaciji i bio je odličan, a ove su ga godine imali prilike degustirati i svi posjetitelji ˝Gastrobadla˝.

– Spremamo naš tradicionalan crni rižot od sipe, morate probati pa ćete donijeti ocjenu sami. Ovo nam je drugi put da sudjelujemo i zaista je poprilično dobro. Volia bi da ima svita još, spremamo puno hrane – kazali su.

UO Zabok ovaj je put kuhao tripice ili popularno zvane špek fileke. Iako, kada je riječ o filekima s jedne strane imamo strastvene obožavatelje, a s druge radikalne apstinente koji ne žele ni primirisati, moramo vam priznati da su ovu fileki bili čisti top. Na štandu do njih roštilj je spremalo UO Donja Stubica, miris se širio cijelim Topličkim placem, a posjetitelji su uživali i u njihovim mesnim narescima, slatkim delicijama i domaćim pićima. UO Krapina pripremio je gulaš od srnetine i veprovine s njokima i vrganjima, a na njihovom štandiću posjetitelji su imali prilike kušati i pečenog piceka.

– Imamo sve, a najviše imamo volje – poručili su.

UO Pakrac – Lipik i UO Novi Marof koji dijele štand i nude delicije poput pršuta kazali su nam kako su se pobratimili još 91. i još se uvijek radi imaju.

Tik do njih kuhao je UO Sisak čiji je predsjednik Darko Klobučar otkrio što su pripremili:

– Kuhamo vanjkuše s vrhnjem, to su štrukli. Može biti slatko ili slano. Svi su s mesnim jelima, a mi smo se odlučili za svježiju notu hrane, mislim da će ljudi biti zadovoljni. Pokazalo se iz dosadašnjih susreta da to jako dobro ljudi prihvaćaju – rekao je Klobučar.

Na Gastro BadlFestu bili su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike