Cijene su već neko vrijeme među glavnim temama u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je krenula turistička sezona, posljednjih se tjedana pažnja posebno usmjerila na cijene sladoleda diljem zemlje, pogotovo na Jadranu.
U HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ sinoć su situaciju komentirali Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, Hrvoje Serdarušić, ekonomski analitičar, Franz Letica, predsjednik ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u, te Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka.
Blažić je istaknula je da su cijene u lipnju skočile za 13 posto te dodala da stabilnost cijena, posebno u pogledu poljoprivrednih sirovina, nije postignuta ni na globalnoj razini.
– Cijene hrane su one koje najviše rastu od svih cijena kategorija u EU pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatska nije tu izuzetak. Mi trenutno imamo najveći rast u kategoriji povrća i svinjskog mesa – rekla je, piše Index.hr.
Što se tiče cijena u turističkim središtima na Jadranu, odgovorila je da one variraju ovisno o destinaciji, te da te varijacije ovise o dinamici ponude i potražnje.
Serdarušić je komentirao da su globalno zaključavanje i pretjerane mjere od strane država te fiskalnog i monetarnog dijela uvelike doprinijeli ogromnom rastu inflacije.
Predsjednik ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u Franz Letica je pak izjavio da ako je cijena sladoleda na Krku 3,5 eura, znači da je potražnja velika i da je ta cijena realna.
– Cijena kuglice sladoleda je fakturirana na temelju gdje se ugostiteljski objekt nalazi, cijenom najma poslovnog prostora, komunalne naknade. Cijene najma su porasle za 400-500 posto i to je razlog zašto su proizvodi skupi – naglasio je.
Direktorica TZ otoka Krka Majda Šale rekla je da svake godine prije sezone dolazi do podizanja cijena izvanpansionske ponude, pa tako i sladoleda.
– Tko želi sladoled u sezoni, kupit će ga i po cijeni od tri eura. Na Krku se odmara preko 35.000 gostiju i do sada nismo imali primjedbe na cijene – dodala je.