Evo u čemu je glavni problem
Mnogima omiljena grickalica izuzetno je kancerogena, upozoravaju stručnjaci 

Jedna od najpopularnijih grickalica, kokice, izrazito su kancerogene, upozoravaju stručnjaci. No naravno, ne sve, već one koje se pripremaju u mikrovalnoj. 

Naime, stručnjaci tvrde da one sadržavaju polifluoroalkilnu tvar koja dokazano povećava rizik od raka, utječe na plodnost i ometa funkciju bubrega, donosi Podravski list. Grickalica je ovo puna umjetnih aroma, trans masnih kiselina i kemikalija koje izazivaju glavobolju i mučninu. 

Tvar za koju istraživanja pokazala da je kancerogena, nalazi se u papirnatoj vrećici u kojoj kokice stavljamo u mikrovalnu pećnicu, a služi da bi zadržala masnoću unutar vrećice. Prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj, spomenuta se kemikalija širi na same kokice.  

Pozitivno je ipak da se posljednjih godina takve kemikalije sve manje koriste i sve ih manje proizvođača koristi, ali ističe se da rizik za zdravlje postoji i dalje zbog visokih razina masti i soli u kokicama koje mogu utjecati na visoki krvni tlak i razne bolesti srca.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike