Jedni odmah ulaze razmišljajući čime bi se mogli počastiti, drugi stoje pred izlogom i s ulice promatraju gazdaricu u bijelom kako mijesi najfinije domaće slastice. Prizor je to koji svakodnevno privlači poglede prolaznika koji se nađu u šetnji Ilicom nasuprot Trga dr. Franje Tuđmana, gdje je Snježana Capan nedavno otvorila vlastiti slastičarski obrt ‘Štrukli To Go’, donosi Večernji list.
Nakon dugogodišnjeg rada u pekarskoj industriji, ali i brojnih obiteljskih svečanosti na kojima je bila zadužena za pečenje torti i kolača, kaže, željela je i široj javnosti prezentirati svoje vještine. Iako trenutačno živi u Zaprešiću, svoj je mali obrt odlučila otvoriti u središtu metropole jer smatra da Zagrebu nedostaje domaćeg štiha.
Trebat će nam još ruku
– Željeli smo prostor u centru, u natječajima smo pronašli ovaj, prijavili smo se i evo nas. Jako smo zadovoljni lokacijom, često nas ljudi vide i iz tramvaja pa dolaze – ističe Snježana Capan, koja u Ilici 156, osim pravih domaćih štrukli, nudi i ostale tradicionalne domaće slastice poput međimurske gibanice, zlevanke, orahnjače, makovnjače i štrudle. Sve mijesi ručno, a kako bi se kupci u to i uvjerili, odlučila je veliki limeni stol postaviti u izlog.
– Htjela sam da ljudi vide da nemam što skrivati, a smatram i da se s godinama gubi tradicija ručne izrade. Stalno netko stoji pred izlogom i promatra me, ali ne smeta mi to, dapače, lijepo je. Žene znaju ulaziti i pitati me kada ću razvlačiti tijesto za štrukle jer žele gledati kako to radim, a možda nekome dam i ideju da napravi nešto slično – kaže.
Na jelovniku su dvije varijante štrukli, pečeni koji stoje dva eura po komadu te kuhani za koje ćete izdvojiti 1,80 eura. Jedu se, dakako, s nogu, no želite li se svježe pečenim štruklama počastiti kod kuće, u ponudi su i sirovi štrukli. Porcija od dva komada stoji 1,90 eura, a sve što trebate napraviti jest zapeći ih u pećnici. Tražena je i zlevanka, tradicionalna međimurska delicija koja se u slanoj varijanti nudi za 1,70 eura, a slatku ćete platiti deset centi više.
Uskoro će u ponudu, najavljuje, uvrstiti i neke novitete poput slavnih salenjaka, pite od jogurta te štrudle od višnje, no tehniku, kaže, neće mijenjati jer ne planira odustati od tradicionalne ručne izrade slastica.
Čitavu priču o lokalu ‘Štrukli to go’ pročitajte OVDJE.