Domaća turska kava, kako se naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, najčešće se pije ujutro i često se smatra mjerilom kuharskog umijeća, piše Jutarnji list.
Ako je dobra, u šali se kaže da se domaćica može “udati”, što bi trebalo značiti da je pogodila pravi omjer kave, vode i po potrebi šećera.
Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne može svatko skuhati dobru kavu. U to ste se sigurno više puta uvjerili i sami.
Uobičajeni postupak je da se u kuhalo za vodu ulije voda, po potrebi se pošećeri i zagrijava do vrenja.
Zatim skinuti s vatre, odliti malo vode (da se napravi prostor u džezvi i ne prekipi), dodati mljevena kava – na jednu šalicu vode dodaje se jedna velika čajna žlica kave. Ponovno stavite lonac na štednjak da smjesa prokuha pa ulijte ostatak vode.
Druga varijanta je da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, onda nema bojazni da će se tekućina proliti kad provrije, nego se kava odmah sipa gdje se zadržava dok ne “kihne” odnosno “baci ključ”, prenosi Krstarica.