Hrvatska po stanovniku ima više košnica pčela nego većina europskih zemalja, prenosi Danica.
No, potom slijedi porazan statistički podatak: svaki stanovnik Europske unije godišnje u prosjeku pojede osam kilograma meda, a Hrvat tek pola kilograma, otkriva reporterka HTV-a Renata Waldman.
Meda proizvodimo više od svojih godišnjih potreba. Ove godine sve je krenulo osjetno ranije nego inače.
– Gotovo mjesec dana, tri do četiri tjedna, pčelinje zajednice su ubrzale. Ubrzao je okoliš, ovako nešto nismo vidjeli – rekao je prof. dr. sc. Zlatko Puškadija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, za Dnevnik HTV-a.
Jake temperature i jaki vjetrovi isušuju nektar pa će ove godine vjerojatno biti slabiji prinosi meda, istaknuo je Franjo Surop iz Udruge pčelara Vukovar 91. Zato će mu i cijena, po svemu sudeći, rasti.
Cijelu reportažu možete pogledati na ovome OVDJE.