Roberto ‘Loli’ Linguanotto, talijanski slastičar za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je jučer u dobi od 81 godinu nakon dugotrajne borbe s bolešću. Lolijevo će ime zauvijek biti vezano uz slasticu s okusom kave, prenosi Index.
Slavni slastičar stvorio je tiramisu ranih 1970-ih dok je radio u Le Beccherieu, poznatom restoranu u Trevisu, u sjevernoj Italiji. Slatka poslastica ima nekoliko priča o porijeklu, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu sa šećerom i jajima. Prema lokalnom stanovništvu, Linguanotto je zatim usavršio recept za desert s okusom kave uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge vlasnika Le Beccherieja, Ada Campeola.
Svjetski poznata poslastica
Novinar Gigi Padovani, koji je postao Linguanottov blizak prijatelj, koautor je knjige ‘Tiramisu’ s njegovom suprugom Clarom.
– Taj je desert u kratkom vremenu postao glavno jelo u Le Beccherieu. Nekoliko godina kasnije, 1983., recept za tiramisu prvi je put objavljen u gastronomskom časopisu iz Trevisa. Kasnije je došao do Venecije, a od 1990-ih je postao poznat posvuda – prisjetio se Padovani.
Linguanotto je navodno bio popularan među svojim kolegama unatoč tome što je bio sramežljiv i suzdržan. Nekoliko godina radio je u inozemstvu prije nego se vratio kući.