Ekipa iz Indexa ovih dana je obišli zagrebačke tržnice, a posebno su im za oko zapele domaće rajčice kojih još uvijek ima iako im je sezona pri kraju. Primijetili su i niže cijene nego trenutno u dućanima.
Gotovo sve vrste rajčica na tržnicama se prodaju za dva eura po kilogramu, “tvrda rajčica”, odnosno rajčica grapolo košta 1.50 eura po kilogramu, dok se cherry rajčice mogu kupiti za četiri eura po kilogramu, što je dva, pa i do tri puta manje od trenutnih cijena u nekim dućanima.
Budući da su ovo jedne od zadnjih domaćih rajčica ove sezone, odlučili su još malo, za kraj prizvati ljeto i izdvojiti neka omiljena sezonska jela u kojima slatkoća i kiselost rajčica najbolje dolaze do izražaja.
Caprese juha koja baš poput istoimene salate, je spoj rajčice, mozzarelle i bosiljka i šteta je ne uživati u njoj dok imamo domaće rajčice.
Pappa al pomodoro je ukusna i gusta juha tipično toskansko jelo, a iako recept navodi konzervirane rajčice, ovaj ćemo put koristiti prave. Tostirajte malo kruha i nadrobite ga u juhu i imat ćete pravi ručak.
Priprema rajčica za kečap traje oko pola sata, a preostalo vrijeme one se kuhaju, što vam daje slobodu da usput radite nešto drugo, a kečap samo nadzirete. Nema ništa slasnije od vlastitog, domaćeg slatkog kečapa.
Kao i s domaćim kečapom, nešto je posebno u vlastitim staklenkama ove delicije i pravo je vrijeme za pripremu posljednje ove sezone.