Zemlja je nakon krumpira iscrpljena pa ju treba obnoviti

VRIJEDAN SAVJET: Ove kulture najbolje je saditi tamo gdje je bio krumpir

Objavljeno: 25.09.2024. zagorjeinternational

Tlo na kojem je rastao krumpir često je iscrpljeno te ga treba obnoviti za idući usjev. On troši dosta dušika, ali i kalija te fosfora iz tla što znači da ga treba pripremiti za nove kulture i poboljšati njegovu plodnost, piše Agroklub

U slučaju da ćete na tu površinu odmah sijati ili saditi neki od usjeva, najbolji izbor su špinat, blitva, zimska salata, rukola, češnjak i crveni luk. 

Prije sjetve i sadnje pognojite zemlju kompostom u sloju od dva do tri centimetra. Čak i dobro odležani stajski gnoj može biti prejak za mlade biljke pa pazite prilikom njegove upotrebe. 

Koristiti možete pepeo od drveta koji je bogat kalijem i posebno će odgovarati špinatu i blitvi. U tankom ga sloju posipajte po površini. Kupovna peletirana gnojiva s visokim sadržajem fosfora i kalija (npr. NPK gnojiva s omjerom 7-20-30) dobro će potaknuti rast korjenastog povrća poput češnjaka i crvenog luka). 

Tekuće gnojivo od koprive i gaveza koje možete sami napraviti obogatit će tlo dušikom i kalijem. 

Nakon što posadite češnjak i crveni luk, tlo oko njega možete malčirati slamom ili suhim lišćem kako bi zadržali vlagu i spriječili eroziju. 

Ako ćete površinu nakon vađenja krumpira ostaviti za proljetnu sjetvu i sadnju, osim navedenih biljaka, na njoj će dobro uspijevati kupusnjače, grašak i grah koji će ju dodatno obogatiti dušikom. 

Na tom mjestu na proljeće možete sijat kukuruz i suncokret te bundeve, tikvice i krastavce. 

Čak i ako ne planirate na tom mjestu ništa uzgajati na jesen, preporuka je da zemlja ne ostane gola tijekom zime. Stoga je najbolje rješenje posijati pokrovne usjeve kao što su djetelina, lucerna ili grahorice koje obogaćuju tlo dušikom i poboljšavaju njegovu strukturu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba