Radnik jednog trgovačkog lanca u Srbiji svojedobno je otkrio što trgovci rade u situacijama u kojima proizvodima u njihovim trgovinama istekne rok trajanja. Neimenovani radnik odlučio je raskrinkati trgovačke lance i priznati što sve trgovci moraju raditi kako bi prekrili mane i nedostatke trgovina u kojima rade, prenosi Dnevnik.hr.
– Svi radimo sve. Istovremeno premještamo kutije s prolaza, siječemo meso, skrivamo proizvode kojima je istekao rok trajanja, pakiramo ih na police, popravljamo hladnjake koji se kvare najmanje jednom tjedno”, objasnio je radnik.
Iznio je i detalje o tome kako se tretira meso nakon što mu istekne rok trajanja.
– Ako se ne proda svježe meso, umjesto da se baci, ono se šalje na daljnju obradu. Takvo se meso opere u octu i vodi, samelje nekoliko puta na stroju, napuni začinima i od toga se prave kobasice i ćevapi – rekao je.
Nadalje je objasnio kako proizvodi kojima istekne rok trajanja najčešće nisu izbačeni iz prodaje kako bi se spriječio gubitak. Umjesto toga, radnici su zaduženi za mijenjanje naljepnica s datumima na proizvodima. Radnik je apelirao i na to da potrošači budu oprezni prilikom kupovanja namirnica te da se oboružaju savjetima za prepoznavanje starih proizvoda.