Ovogodišnji 13. međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i slastičarstva ‘Interslast’ održat će se u utorak, 15. listopada u Tuheljskim Toplicama u hotelu Well****. Visoki pokrovitelj ‘Interslasta’ je Krapinsko – zagorska županija i župan Željko Kolar, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije.
Stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su: Podravka d.d., Dukat d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., Kogutex d.o.o. Konjšćina. Inozemni pokrovitelj je Taste Of Peace iz Izraela. Medijski pokrovitelji su Zagorje International i Kajkavske kronike.
Svake godine nekoliko slastičara iz raznih zemalja svijeta predstavlja svoje nacionalne slastice. Ove godine dolaze slastičari iz sljedećih zemalja: Japan, Sjedinjene Američke Države (savezna država Ohio), Paragvaj i Slovenija.
Program se sastoji od:
- Predavanja renomiranih slastičarskih stručnjaka
- Stručnih radionica (work shops)
- Natjecanja učenika, slastičara područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije
- Natjecanja profesionalnih slastičara i slastičara hobista (seniori)
- Prezentacija domaćih proizvoda na posebnim promotivnim štandovima
U predstavljanju izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 13 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko – križevačke županije. To su Udruga Žena Novigrad Podravski, Udruga žena Preslica Sračinec, Društvo žena Virje, KUD Klenovnik Udruga žena Klenovnik, Udruga žena Delovi, Udruga žena Vidovec, Udruga žena Vinica – Koprivnica, Udruga žena Koprivnički Bregi, Udruga žena Vrtnjakovec – Krapinske Toplice, Udruga žena Oroslavje, Udruga žena Maruša – Maruševec, Udruga žena Lepoglavski pušlek – Lepoglava i Udruga žena Peteranec.
‘Pastry Queen of Croatia’ – natjecanje seniora
Ovo je već tradicionalno natjecanje od prvog ‘Interslasta’. U njemu sudjeluju slastičari, hobby slastičari, ljubitelji slastica, članovi i članice Udruga i Društava žena, nastavnici škola (nastavnici dobivaju potvrde o sudjelovanju koje im služe kao dokaz za stručno usavršavanje) i drugi. Nastavnici je prijavljuju putem EMA sustava ASOO – Agencije za strukovno obrazovanje odraslih. Stručni žiri od 13 članova predvodi Miroslav Dolovčak, predsjednik Ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza, a među ocjenjivačima su najpoznatija hrvatska slastičarska imena; Stjepan Vincek, Dragica Lukin, Sandra Jadek, Štefica Gulija, Branko Čukelj, Rajko Vučemilović, Branko Žufika, Dražen Đurišević, Marina Paleka i Zdenka Radić.
Natjecatelji po kategorijama dobivaju medalje i nagrade, a natječu se u tri kategorije:
- Pite od prhkog tijesta s orasima ili makom
- Zvjezdice
- Medvjeđe šape ili magdalenke (madaleinski)
Svaki natjecatelj može sudjelovati u jednoj, dvije ili sve tri kategorije. Svaki natjecatelj može pripremiti više vrsta kolača ovisno o vrsti nadjeva. Nadjev je ključan za ime kolača. U kategoriji pita od prhkog tijesta isključivo se koristi nadjev ili od oraha ili od maka. Ako imaju bilo kakvih pitanja, natjecatelji se slobodno mogu javiti na broj mobitela redakcije 098/398-220 ili na mail: [email protected].
Već godinama se u kategoriji ‘Artslast’ natječu učenici srednjih strukovnih škola s područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije. Prema propozicijama mogu se natjecati učenici srednjih slastičarskih, prehrambenih, kuharskih i poljoprivrednih škola. Učenici se natječu u istim kategorijama kao i seniori, s istim pravilima.