Kava je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu te često predstavlja omiljeni jutarnji ritual ili užitak nakon večere. No, i dalje postoji uvjerenje da nije baš zdrava te da pretjerana konzumacija, posebno u velikim količinama, može biti štetna, prenose 24sata.
Međutim, istraživanja pokazuju suprotno. Ljubitelji kave često su zdraviji i žive dulje od onih koji je ne piju. Iznenadit ćete se koliko je šalica kave dnevno optimalno za postizanje najboljih zdravstvenih benefita.
Koliko šalica kave dnevno podržava dugovječnost?
Nutricionistička istraživanja ponekad nisu dosljedna, ali studije o kavi kontinuirano pokazuju da konzumacija dvije do tri (pa čak i do pet) šalica dnevno može imati pozitivan učinak na životni vijek. U jednoj studiji iz 2019. godine, istraživači su analizirali podatke iz 21 studije koje su obuhvatile više od deset milijuna sudionika, ispitujući konzumaciju kave i stopu smrtnosti.
Iako se ‘stopa smrtnosti od svih uzroka’ odnosi na broj smrtnih slučajeva iz bilo kojeg razloga u populaciji, može se koristiti kao pokazatelj dugovječnosti – niže stope smrtnosti obično ukazuju na dulji očekivani životni vijek. Studija je pokazala da konzumacija tri šalice kave dnevno može smanjiti vjerojatnost smrtnosti od svih uzroka za 13 posto. Studija iz 2022. također je otkrila da ispijanje dvije do tri šalice dnevno smanjuje rizik od smrtnosti i srčanih bolesti, dok je konzumacija četiri do pet šalica dnevno povezana s nižim rizikom od aritmije (nepravilnog rada srca).
Zašto je kava toliko zdrava?
Zrna kave sadrže mnoge korisne bioaktivne sastojke, uključujući antioksidanse poput klorogenske kiseline i drugih polifenola, teobromin, lignane, vitamine B skupine, magnezij i kofein. Svaki od ovih spojeva ima ulogu u očuvanju zdravlja, ali njihovi učinci mogu biti sinergijski kada se konzumiraju zajedno.
Istraživanja pokazuju:
- Antioksidansi u kavi mogu poboljšati regulaciju šećera u krvi
- Ljudi koji piju više kave obično imaju bolju metaboličku ravnotežu
- Kava može usporiti kognitivno propadanje
- Polifenoli u kavi poboljšavaju mikrobiom crijeva, potičući rast dobrih bakterija i smanjujući broj potencijalno štetnih
- Redovita konzumacija kave povezana je s boljim zdravljem jetre
Priprema savršene šalice kave započinje izborom pravih zrna:
- Birajte cijela zrna kave i meljite ih neposredno prije uporabe kako biste zadržali kvalitetu, svježinu i sadržaj antioksidansa
- Tražite organska, fair-trade arabica zrna
- Odaberite kavu koja je testirana i certificirana kao čista od plijesni, mikotoksina i teških metala, a bogata antioksidansima. Ako pijete puno kave, važno je da bude što kvalitetnija i čišća
Metode poput hladnog kuhanja i French pressa obično izvlače veće količine antioksidansa, iako su espresso i metode prelijevanja također dobri izbori Vodite računa o tome što dodajete u kavu i birajte opcije s niskim udjelom dodanih šećera. Dodaci poput vlakana ili proteina mogu biti ukusni i zasitni dodatak vašoj jutarnjoj kavi.