Obitelji Kos i Grozaj iz Sv. Križa Začretja u Dubrovniku prezentirale zagorske specijalitete u sklopu ‘Good Food Festivala’
NAJBOLJE S KONTINENTA: Zagorski štruklji i zagorska belina oduševile Dubrovčane i njihove goste

U Dubrovniku je završio još jedan ‘Good Food Festival’ – prava poslastica za sve ljubitelje kvalitetne hrane. Ovogodišnje izdanje festivala koji je trajao do 7. do 20. listopada, bilo je obilježeno bogatim programom koji je uključivao brojna događanja i aktivnosti.

Festival je ponudio raznoliku gastronomsku ponudu, uključujući vrhunska vina i ukusna jela, a tijekom trajanja bile su organizirane različite radionice, uključujući one o pripremi tradicionalnih dubrovačkih jela, ali i jela iz ostatka Hrvatske.  

U Dubrovnik je tako pozvana i obitelj Kos iz Svetog Križa Začretja da pokaže kako se rade pravi, autohtoni zagorski štruklji. Radionice su se održale konobi ‘Veranda’ koja djeluje u sklopu Dubrovačkih vrtova sunca i koja već godinama služi tradicijsku, obiteljsku hranu. 

– Ovdje smo pred domaćinima i gostima imali prilike pokazati ono najbolje što Zagorje nudi, a to su naši zagorski štruklji. Vjerujem da ova suradnja ima dobru budućnost i vjerujem da će svaki gost ovog divnog kompleksa to i prepoznati. Dubrovnik je mjesto gdje susrećemo goste iz cijelog svijeta, stoga je ovo jedinstvena prilika da se zagorski štrukelj pred njima prezentira, ali i da se gosti sami okušaju u izradi. Naravno, iz Zagorja smo ponijeli i zagorsku belinu obitelji Grozaj koja će idealno sjesti uz zagorske štruklje i upotpuniti doživljaj – rekao je Marko Kos. 

Radionice su vodile Štefanija Kos i Anđelka Grozaj, a zagorskom ekipom oduševljeni su i domaćini koji su ih i zvali u goste. Kuharica i suvlasnica konobe ‘Veranda’ Maja Andrić otkrila je da oni već dugi niz godina sudjeluju na ‘Good Food Festivalu’.  

– Stigli smo iz rodne nam Hercegovine i u Vrtovima sunca smo već treću godinu. Vrtovi sunca su obiteljski restoran i to se uklapa u našu filozofiju, a domaćini su prepoznali našu domaću priču i pozvali nas da ovdje gostima pokažemo svoju tradiciju. Također, ‘Good Food Festival’ je odlična prilika da ljudi i nakon sezone mogu doći i pojesti sjajnu hranu po festivalskim cijenama te se proveseliti i podružiti – kazala je Andrić. 

O suradnji s obiteljima Kos i Grozaj iz Zagorja rekla je:

– Ova suradnja je dokaz da kontinent i more mogu surađivati i da zajedno možemo prezentirati strancima i domaćim ljudima najbolje od Hrvatske, a tu se svakako ubrajaju zagorski štruklji koji su zaštićeni, a obitelj Kos za njih ima i certifikat. Također, oni su prepoznati po trudu i izvrsnosti i nadamo se da i mi možemo biti poput njih – zaključila je. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike