Malena pakiranja meda koja dobivamo u kafićima uz čaj znatno su poskupjela, zbog čega su ugostitelji uz čaj u cijenu počeli uračunavati i med, piše Nova TV.
Predsjednik Udruge ugostitelja Grada Osijeka Gordan Šestić objašnjava kako se čaj trude poslužiti u posebnim čajnicima i lijepim šalicama te da taj ‘proizvod zaslužuje cijenu koju su postavili.‘
Nabavna cijena vrećice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje. Med se tako dodatno naplaćuje 50 centi i po tome ispada da je med u ugostiteljskim objektima čak sedam puta skuplji od teglice meda.
– Od jednog kilograma meda, koji je sedam eura, dobijete 80 malih pakiranja. Morate platiti poklopac, teglicu, analizu… Imate do dva eura troška. Postoji nekakav inspektorat, službe koje će nadzirati i kontrolirati te cijene – objašnjava predsjednik pčelarske udruge Pčela iz Osijeka Slavko Stojanović, no cijene trenutno nitko ne nadzire, a rijetki su oni koji med uopće ne naplaćuju, javlja Nova TV.
– To je preskupo. Oprostite, radije šećer onda ili bez meda i šećera – kaže Josip iz Osijeka.
– Ekstra se naplaćuje? Nikako ne bi smjelo. To je kao da čovjek traži čašu vode. Onda bi trebalo naplatiti i šećer, žličicu koju stavljaju u vodu, a to je već sve stavljeno u cijenu – smatra Manuel iz Zagreba.