Dovoljna je samo jedna čaša dnevno
SPAS ZA JETRU: Uz ovaj sok čistite organizam i štitite se od raka

Grickanje mrkve ili ispijanje soka nudi brojne zdravstvene koristi. Ovo je povrće bogato beta-karotenom, vitaminima A i C, kalijem i dijetalnim vlaknima te je poznato po svojim antioksidativnim svojstvima, piše Živim

Čaša soka od mrkve sadrži oko 94 kalorije, 1,9 grama vlakana, 45.133 IU vitamina A, 20 miligrama vitamina C i 689 miligrama kalija, što ovaj napitak čini iznimno hranjivim. Stoga, redovito konzumiranje soka može poboljšati opće zdravlje. 

Sok od mrkve bogat je vitaminom A i beta-karotenom, koji su važni za očuvanje zdravlja očiju, a studije sugeriraju kako može prevenirati probleme poput makularne degeneracije. Međutim, pretjerani unos soka može imati nuspojave. Prema ovoj studiji loš noćni vid kod žena bio je povezan s prekomjernim unosom vitamina A i beta-karotena. Stoga, preporučuju, ograničite konzumaciju soka od jedne ili dvije mrkve dnevno. 

Mrkva može poboljšati funkciju jetre i pomoći tijelu u uklanjanju toksina. Pored toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri. Ako ne volite čisti sok od mrkve, napitku možete dodati cijeđenu jabuku ili celer. 

Antioksidansi u soku od mrkve, posebice beta-karoten, mogu zaštititi kožu od starenja i oštećenja od sunca, pružajući prirodni fotoprotektivni učinak. 

Istraživanja sugeriraju da sok od mrkve može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput urotelijalnog karcinoma i leukemije, iako su potrebna dodatna ispitivanja. Uloga beta-karotena u smanjenju rizika od raka temelji se na njegovoj sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala. 

Beta-karoten u soku od mrkve podržava kognitivne funkcije smanjenjem oksidativnog stresa u mozgu, što može pomoći u prevenciji problema s pamćenjem u starijoj dobi. 

Sok od ovog povrća može ojačati imunosni sustav. Studija provedena na zdravim muškarcima usredotočila se na to kako sok od mrkve može povećati koncentraciju karotenoida u plazmi (pretvaraju se u vitamin A), čime se povećava njihova razina imuniteta. 

Evo i kako ga pripremiti. 

Operite i nasjeckajte mrkvu te je stavite u blender i dodajte malo vode. Za poboljšanje okusa, dodajte voće poput jabuka ili naranči ili pak začine poput đumbira ili cimeta. Miješajte srednjom brzinom dok se svi sastojci ne usitne. 

Ako ne koristite sokovnik, gotov sok iz blendera možete dodatno procijediti kroz gazu, a pulpu možete čuvati u hladnjaku i koristiti u drugim pripravcima. Sok od mrkve možete dodati juhama, smoothiejima ili čak u pečena jela za dodatne hranjive koristi.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike