Za sve ljubitelje jednog od najzdravijih izbora za doručak – jaja, iz Indexa su pripremili ‘šalabahter’ o tome koliko se ona zapravo trebaju kuhati.
Da bi se postigla savršeno kuhana jaja, vrijeme kuhanja ovisi o tome kakvu konzistenciju želite – od meko kuhanih do tvrdo kuhanih jaja. U nastavku pogledajte smjernice prema kojima se možete ravnati, uz napomenu da se mjerenje vremena počinje nakon što voda zakipi.
Četiri do pet minuta – meko kuhano jaje, s tekućim žumanjkom i pomalo mekanim bjelanjkom. Idealno za serviranje u ljusci. Šest do sedam minuta – srednje kuhano jaje, s čvrstim bjelanjkom, dok je žumanjak kremast, ali ne potpuno tekuć. Ova verzija je savršena za salate ili kao dodatak ramen juhama.
Devet do dvanaest minuta – potpuno kuhano, tvrdokuhano jaje, s čvrstim bjelanjkom i potpuno skrućenim žumanjkom. Ovo je idealno za klasična jela poput salate od jaja ili, jednostavno, za ljubitelje urednih, tvrdo kuhanih jaja koja se lako režu i serviraju.
Nakon kuhanja, jaja stavite u hladnu vodu na nekoliko minuta kako biste zaustavili proces kuhanja i olakšali guljenje ljuske. Standardno vrijeme kuhanja odnosi se na jaja srednje veličine. Ako koristite veća ili manja jaja, možda ćete morati malo prilagoditi vrijeme kuhanja.