Kako u utorak javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u kokosovu ulju iz Indonezije otkriven je visok sadržaj glicidil estera te aromatskih ugljikovodika. Srećom, sve se dogodilo na hrvatskoj granici pa je pošiljka zaustavljena i vraćena.
Kancerogenih glicidil estera u uzorku kokosova ulja je bilo čak 2400 mg/kg, a nije dopušten ni najmanji udjel, a aromatskih ugljikovodika bilo je 10 mg/kg. Rizik za zdravlje je potencijalno bio ozbiljan, kažu u sustavu za sigurnost hrane.
Glicidol je, inače, na zlu glasu zbog genotoksičnosti i kancerogenosti, a Međunarodna agencija za istraživanje raka definirala ga je kao kancerogen skupine 2A, odnosno vjerojatno kancerogen za ljude.
– Stoga je izloženost ljudi zabrinjavajuća jer se glicidol unosi hranom koja sadrži glicidil estere – navodi Međunarodna agencija.