Gastro spektakl traje od jutra u Oroslavju. Pekla se najveća peka na svijetu, a sudeći po odazivu ljudi, a potom i na reakcije onih koji su je kušali, uspjela je fantastično.

Stjepan Kahlina, glavni kuhar rekordne peke, nije krio zadovoljstvo:

– Srce nam je k’o planina. Zadovoljni smo sami sa sobom, a i sa pekom. Uspjela je baš onako kako smo željeli. Još nisam radio takvu veliku peku. Ponosni smo jer to je najveća peka na svijetu – promjera je tri metra, a teži 1075 kilograma, bez hrane u njoj. U nju smo stavili 200 kilograma mesa, teletine i svinjetine, 150 kilograma krumpira i 50 kilograma ostalog povrća – paradajza, paprike, bijelog i crvenog luka te ostalih mirodija. Dakako, tu je i 10 kilograma masti. Ispalo je oko 1500 porcija, a ručak je besplatan i dijeli se svima koji žele degustirati, zahvaljujući Gradu Oroslavjui sponzorima. Posebno se moram zahvaliti TPK Orometalu koji je napravio takvu peku, kao i svojoj ekipi koja već tri dana priprema i marinira meso, sjecka povrće, a danas je i kuhala. Hvala i svima u slast! – kazao je Kahlina.
Ponos nije mogao sakriti ni oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić:
– Iznimno sam ponosan. U ova tri tjedna trajanja Adventa, ne samo Oroslavčanke i Oroslavčani, nego i Zagorke i Zagorci, pokazali smo kaj možemo kad ‘denemo glave skup’, a to je najvažnije i sama poanta adventa – zajedništvo, iščekivanje, veselje i druženje – objasnio je Šimunić.
Inače, ideja se rodila odmah iza Ljetne pozornice.

– Ekipa branitelja je dala ideju i mi smo je odmah prihvatili i krenuli u tom smjeru, tražili smo sastanak u TPK-u Orometal. I uspjeli smo napraviti najveću peku na svijetu. U njoj sada ima 400 kilograma hrane, no stane još. Mi smo u komunikaciji s ljudima iz Guinessove knjige rekorda i nije uopće upitno da li će rekord biti postavljen, hoće sigurno, međutim, želimo da sve bude kak spada i da vidimo koji su pravi kapaciteti ove peke. Ona će i dalje biti u funkciji, spremna za neke sljedeće manifestacije. A što se tiče ovog događanja, koliko se ljudi aktiviralo, htjelo biti sponzor i dio ove priče, mislim da bi tri vikenda za redom mogli raditi istu stvar. I zato se od srca moram zahvaliti svima koji su se dali u ovu priču. Grad Oroslavje ne staje, radit ćemo još takvih stvari. Poanta je da pokažemo što jedan mali grad može napraviti kad se ne krade i kad se dela pošteno – zaključuje u svom stilu Šimunić, koji je i svim akterima podijelio zahvalnice.
A najveća zahvalnica brojnim okupljenim građanima je, dakako, tanjur vruće hrane iz peke.

– Peka je fantastična, ma za 100! Došli smo iz Kašine da vidimo kak to izgleda. Peku inače volim, i doma je radimo često, ali ona je za ovu minijaturna. Dakako, volim i Zagorje i ovo je bilo jako zanimljivo, nije mi žal kaj sam došla – rekla je Ankica Podgorski dok je uživala u zalogajima.
A na oroslavski rekordni ručak odlučio je ‘potegnuti’ i Krešo Pripeljaš.

– Ja sam inače kuhar, već godinama radim u Zagrebu u jednom restoranu, a ovo je top, stvarno je ispala odlično. I meso i krumpir su mekani, baš je fino. Bravo za Oroslavje! – zaključio je Pripeljaš.
Sufinancirano sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.