Rat pekama
OROSLAVČANI DOBILI ODGOVOR IZ DALMACIJE: “To je zločin nad pekom – sad idemo na centimetar veću!”

Nakon što su u kolovozu u Brnazama pokraj Sinja ispekli rekordnu peku u tepsiji promjera dva i pol metra prijavivši je za Guinnessovu knjigu rekorda, ove je nedjelje iz Oroslavja stigao odgovor. Tamo se naime ispekla peka u posudi promjera tri metra. No, u Brnazama im to neće samo tako zaboraviti ni oprostiti, pišu 24sata.

– Mi ćemo napraviti još veću, ali u stilu Sergeja Bubke. Naša će sada biti 3,01 metar. Možemo mi tako svakoga ljeta po jedan centimetar – govori mještanin Brnaza, dodavši kako je pažljivo promotrio što su u Zagorju napravili s ovim tradicionalnim dalmatinskim jelom.

– Da se razumijemo, dečkima svaka čast na trudu, ali to nije peka. Ona se ne loži na limovima i zemlji, mora cijela biti prekrivena lugom i žarom da nema oduška, a ima tu još puno detalja koje će svaki Dalmatinac primijetiti. Ukratko, u svemu su pogriješili, to je zločin nad pekom – kroz smijeh će sugovornik 24sata dodavši kako nije njima krivo, ali da bi radije vidjeli da su rekord obarali s nekim tradicionalnim zagorskim jelom.

Podsjetimo, u peku u Oroslavju išlo je 200 kilograma teletine i svinjetine, 150 kilograma krumpira i 50 kilograma ostalog povrća. Na peki je radilo 13 kuhara, pekla se pet sati, a utrošeno je oko deset metara drva. Svakih sat vremena peku su otkrivali kako bi promiješali hranu, a za to su koristili kamion s dizalicom. Dobilo se oko 1500 porcija hrane.

U peku iz Brnaza stalo je pak oko 80 kilograma teletine i jednako toliko kilograma krumpira te deset kilograma raznog povrća. Pekla se četiri sata, a dobilo se oko 500 porcija. Na peki, ali i cijeloj organizaciji radio je tim od tridesetak ljudi.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike