Poznat od davnina
KRALJ ZAČINA: Svi ga imamo na stolu, ali evo zašto bi ga trebali i češće koristiti

Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih začina u svijetu, poznat po svom oštrom okusu i aromi. Dolazi iz sušenih bobica biljke Piper nigrum podrijetlom iz južne Indije. Crni papar nije samo glavna namirnica u kuhinji, već se može smatrati i ‘kraljem začina‘, piše Živim.hr

U drevnoj ayurvedskoj medicini koristi se tisućama godina zbog visoke koncentracije snažnih te korisnih biljnih spojeva. Ima protuupalna svojstva koja sprječavaju kronične upale, a koje mogu biti temeljni razlozi za različita zdravstvena stanja poput artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka.

Piperin 

Studije dokazuju da prisutnost piperina, glavnog aktivnog spoja u crnom papru pruža učinkovitu borbu protiv upale. Piperin pomaže i kod natečenih zglobova, suzbija upalu u dišnim putovima uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre. 

I danas se papar preporučuje za jačanje imuniteta i bolju probavu te je najbolje da koristite onaj svježe mljeveni. 

Piperin također igra važnu ulogu u poboljšanju funkcije mozga. Pokazao se korisnim u ublažavanju simptoma povezanih s degenerativnim stanjima mozga poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Studije su dokazale da piperin poboljšava pamćenje i čini se da smanjuje stvaranje amiloidnih plakova koji mogu oštetiti proteinske fragmente u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću. 

Papar također može igrati ulogu u poboljšanju razine šećera u krvi budući da pomaže u poboljšanju metabolizma šećera u krvi. Njegova redovita konzumacija može značajno poboljšati osjetljivost na inzulin. No potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

U kombinaciji

Visoki kolesterol u krvi jedan je od čestih zdravstvenih problema i povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da prehrana s ekstraktom crnog papra smanjuje razinu kolesterola u krvi, uključujući LDL kolesterol. 

Piperin u crnom papru poboljšava biodostupnost hranjivih tvari poput vitamina B6, selena, beta-karotena i kurkumina iz kurkume. To ga čini posebno korisnim u kombinaciji s kurkumom za protuupalna stanja. 

Nekoliko istraživanja je pokazalo da piperin iz crnog papra igra važnu ulogu u uništavanju nekih stanica raka. Isto tako, pokazalo se da može smanjiti rizik od stvaranja tumora jer inhibira rast stanica raka.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike