Loša vijest za Zagorce
Ove namirnice povećavaju rizik od raka. Na popisu su kobasice i roštilj

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na zabranu konzumiranja kobasica i crvenog mesa. No, to nisu jedine namirnice koje ugrožavaju naše zdravlje, prenosi Fenix magazin.

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu nakon kardiovaskularnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svake godine oko 9,7 milijuna ljudi umre od raka. Stručnjaci pretpostavljaju da je oko 35 posto svih slučajeva raka u Njemačkoj uzrokovano lošom prehranom. Pet namirnica posebno predstavlja veliki rizik. 

Istraživači Svjetske zdravstvene agencije za istraživanje raka (IARC) vide “snažne dokaze” o povezanosti između konzumacije crvenog mesa i raka debelog crijeva. Očit je i njegov kancerogeni učinak na prostatu i gušteraču. 

Popularne kobasice sadrže nitrate. S jedne strane ovaj dodatak daje boju, a s druge strane čini meso izdržljivijim. Sami nitrati su bezopasni. Međutim, oni postaju opasni kada se spoje s proteinima (aminima) iz mesa u nitrozamine. To se lako događa u kiseloj sredini, poput one u želucu. 

Prženi krumpirići i čips: prženje u dubokom ulju proizvodi akrilamid u krumpirićima, koji se pokazao kancerogenim u testovima na životinjama. 

– U visokim dozama također oštećuje živce – objašnjava Susanne Weg-Remers iz informativne službe za rak Njemačkog centra za istraživanje raka. 

Krafne – slatki, prženi kolutići od tijesta – poput krumpirića – često sadrže akrilamid i transmasti. Također vas debljaju zbog ogromnih količina šećera i masti koje sadrže. 

Zagorjela masnoća može učiniti meso pečeno na žaru velikim zdravstvenim rizikom. Ako mast kaplje s mesa u žeravicu, proizvodi se benzopiren, koji može kontaminirati meso dimom. Tvar, koja je jedan od policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), glavni je uzrok raka želuca. To se može popraviti tako da između jela s roštilja i žara stavite foliju ili odaberete nemasnu vrstu mesa. 

Drugi veliki faktor rizika je plijesan, bez obzira na hranu. Plijesan dokazano potiče rak. Mikotoksini nisu samo kancerogeni, oni također oštećuju živčani sustav i genetski materijal.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike