Nikako za doručak
Ovih pet namirnica izbjegavajte jesti ujutro

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu. No, mnogi ga ipak preskaču, a čini se da čak i oni koji odvoje vrijeme za doručak često odabiru namirnice koje nisu najbolji izbor za početak dana, piše New York Post, a prenosi Večernji list.  

Stručnjaci tvrde da je ono što jedete važnije od toga kada jedete, a kalifornijski gastroenterolog dr. Saurabh Sethi na TikToku je objasnio kojih je to pet najnezdravijih namirnica za doručak. 

Dimljena svinjetina prednjači na liječnikovom popisu namirnica za doručak koje treba izbjegavati.  

– Slanina je visoko prerađena i puna je nezdravih masti i nitrata koji su povezani s više vrsta raka, uključujući rak želuca i debelog crijeva – objasnio je.  

Prerađeno meso poput slanine je soljeno, sušeno, dimljeno ili kemijski konzervirano za dugi rok trajanja. Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije klasificirala je prerađeno meso kao “kancerogeno za ljude” 2015. godine zbog “dovoljno dokaza iz epidemioloških studija da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje kolorektalni rak”. 

Sethi je upozorio da su mnoge žitarice za doručak prepune velikih količina šećera. Za određene marke, šećer je samo jedan na dugom popisu potencijalno toksičnih sastojaka. 

U listopadu 2024. godine više od 1000 ljubitelja žitarica i zdravstvenih aktivista marširalo je na sjedište američke tvrtke za proizvodnju žitarica, Kellogg’s, sjedište u Michiganu, zahtijevajući prestanak ubrizgavanja “štetnih aditiva” u američke serije proizvoda. 

Sethi je upozorio da granolu treba konzumirati oprezno jer sadrži visoku razinu šećera i nezdravih masnoća. Courtney Smith, registrirana dijetetičarka, slaže se sa Sethijevim stavom. Smith je ranije izjavila da se granola promovira kao zdrava hrana, ali skriva štetne sastojke. 

– Granola se može činiti kao zdrava opcija za žitarice, ali sadrži veliku količinu dodanog šećera koji se koristi za stvaranje grudica – objasnila je. Preporučila je konzumiranje granole bogate kalorijama kao posip, umjesto da je jedete u većim količinama. 

– Ujutro treba izbjegavati krafne da bi se spriječili značajni skokovi šećera – objasnio je Sethi. Krafne se općenito smatraju ultra-prerađenom hranom (UPF), vrstom proizvoda koji je povezan s porastom stope raka. Studija koju je objavio BMJ otkrila je da je izloženost UPF-ima povezana s 32 loša zdravstvena ishoda, uključujući mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke komplikacije. Neka od povezanih stanja uključuju rak, bolesti srca, metabolički sindrom, nealkoholnu masnu bolest jetre i dijabetes tipa 2.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike