Izgleda primamljivo
Jeste li ikad probali ‘tursku pizzu’? Ovo su sastojci

Lahmacun je naziv za bliskoistočno jelo koje izgledom neodoljivo podsjeća na pizzu, pa ga često zovu i ‘turska pizza’ jer je upravo u Turskoj ovo jelo najpopularnije. Riječ je, zapravo, o tankoj lepinji premazanoj mljevenim mesom koje je pomiješano s raznim začinima, koja se zatim peče u pećnici.

Podrijetlom s Levanta, lahmacun je jelo koje je, osim u Turskoj, popularno i u Armeniji, Libanonu i Siriji. Na Levantu je to samo jedno od skupine jela koja se zajednički nazivaju Manakish – somuni s preljevima. Iako zbog izgleda ovo jelo zovu pizzom, od klasične pizze razlikuje se po tome što se ne priprema sa sirom, a i tijesto i korica puno su tanji, piše Index.

Za tursku pizzu prvo morate napraviti glatko tijesto koje podsjeća na tanku lepinju, a za koje će vam trebati:

  • glatko brašno
  • kvasac
  • šećer
  • sol
  • jaje
  • mlijeko
  • maslinovo ulje

Nakon tijesta, vrijeme je za pripremu nadjeva, za koji će vam trebati:

  • luk
  • rajčice
  • koncentrat rajčice
  • peršin
  • menta
  • sumak
  • čili
  • mljevena paprika
  • piment
  • mljeveni kim
  • cimet
  • sol
  • papar
  • mljevena janjetina ili govedina

Još iz rubrike

Kajkavske kronike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike