Ovih dana odjeknula je vijest kako se organizira 1. zagorska Kobasijada u Stubakima, a u četvrtak je u Stubičkim Toplicama i službeno prezentirana ova nova manifestacija koja ima za cilj oživjeti tradiciju pripreme domaćih kobasa i salama.
Samu manifestaciju prezentirao je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak naglasivši pritom kako se radi o prvoj takvoj kobasijadi u Zagorju, a održat će se 22. veljače na igralištu pokraj Općine Stubičke Toplice.
– Tom manifestacijom želimo oživjeti ponovno tradiciju da si svatko može doma napraviti kobasu. Svako ima svoje tajne čime je njegov proizvod najbolji. Ujedno sad je aktivan bojkot i vjerujem kako bi ovakvi proizvodi postizali cijenu i do 40 eura po kilogramu, a doma to možemo napraviti za upola manje – rekao je načelnik Beljak.

.
Zaprimanje uzoraka će biti nekoliko dana prije samog finala, u ponedjeljak i utorak 17. i 18. veljače u Društvenom domu u Strmcu Stubičkom, a ocijenit će ih stručni žiri na čelu s Tomislavom Špičekom.
– Imamo tri kategorije, domaća kobasa, salama od divljači i salama od nedivljači. Svi koji se bave ovim jelom mogu donijeti svoje uzorke na ocjenjivanje te će se ocjenjivati bez obzira na podrijetlo – naglasio je načelnik Beljak dodavši kako će se finalni dan moći probati svi uzorci:
– Naše udruge će ih i kuhati uz dinstano zelje na domaćoj masti i dijelit će se besplatno. Isto tako organiziramo atrakciju za najmanje, odnosno mame i tate, gdje će se peći kobase na štapu. Cijeli program će voditi Adam Končić, a za zabavni dio je zadužena grupa Elixir – kazao je Beljak naglasivši kako će ta subota biti ispunjena od jutra do navečer.
Načelnik se nada kako će ovo postati tradicionalna manifestacija koja će se s godinama i nadograđivati.
Inicijator Kobasijade je Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ ispred koje se obratio predsjednik Josip Horvatin.
– Posebno mi je drago što su hrvatski branitelji dio ove priče, odnosno, što je ovo baš njihova ideja. Njegujemo dugogodišnju suradnju s Općinom Stubičke Toplice te je ta ideja pala na plodno tlo. Implementirali smo dugogodišnju tradiciju odlaska na takve manifestacije, pa smo zaključili da to možemo i sami imati. Osim te tradicijske komponente, na ovoj manifestaciji će biti i drugih aktivnosti. Za svakog po nešto – kazao je Horvatin.

Poznati kuhar i predsjednik žirija Tomislav Špiček naglasio je kako svi vole određene vrste kobasa, pa je potrebna ovakva manifestacija da bi se oživjelo kušanje različitih domaćih proizvoda, pogotovo među djecom. Otkrio je i koji će biti kriteriji pri ocjenjivanju.
– Kobasice moraju imati dobar vanjski izgled, plijesan ne smije biti zelenkaste boje, a gledat ćemo i prerez. Također, gleda se sušenje kobasice, dim, a naravno na kraju i okus. Već sam ocjenjivao na sličnim manifestacijama i u susjednoj BiH pa mi to nije problem – kazao je Špiček naglasivši kako on osobno preferira svinjsko meso za kobase. Dodao je i da su najbolji dijelovi za kobasice vrat, plećka i potrbušina i do 20 posto leđne masnoće, a osnovni začini su sol i papar, iako danas svatko doda ono što voli.

Naravno, uz kobasice i salame, bit će u i slasnih domaćih kolača, ali i dobrog vina udruge vinara ‘Peharček’, a pomoć pri organizaciji pružaju i brojne druge udruge s područja općine.