U bezalkoholnom piću iz Srbije hrvatski su sanitarni inspektori otkrili štetne mikotoksine te odmah naredili uništenje tih proizvoda, prenosi Danica.
Kako u srijedu javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u soku od jabuka iz Srbije otkriven je mikotoksin patulin kojeg proizvode neke vrste plijesni. Srećom, sve se dogodilo na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena.
U uzorku je otkriveno patulina u koncentraciji od 93 mikrograma po kilogramu jabuka. Nije dopušten ni najmanji udjel. Prema EU smjernicama pak najveći podnošljivi dnevni unos patulina u ljudski organizam je 0,4 mikrograma po kilogramu namirnice.
Patulin je najčešći upravo u sokovima koji se dobivaju prešanjem svježih jabuka. Brojne znanstvene studije potvrdile su toksičnost patulina za organizme. Simptomi akutnog trovanja su uznemirenost, grčevi, otežano disanje, plućna zagušenja.
Mogu uzrokovati i probleme s probavom s pojavom ulceracija, nadimanja i krvarenja, a pri visokim dozama i promjene u funkciji bubrega.