Tri srebra i bronca za Hrvatsku
BRAVO! Varaždinski i međimurski chefovi briljirali na natjecanju u Italiji 

Europsko regionalno polufinale Worldcefs European Grand Prixa 2025., Global Chefs Challenge, održano u talijanskom Riminiju donijelo je hrvatskim chefovima, članovima Hrvatskog kuharskog saveza, niz medalja, što u žestokoj konkurenciji nije bilo lako ostvariti, a čime su domaći chefovi pokazali, ne samo da uspješno pariraju najboljim europskim kuharima, nego i da ih svojim umijećem i kreativnošću, u mnogim disciplinama i nadmašuju.

Na trodnevnom se natjecanju, od 16. do 18. veljače, održanom tijekom tradicionalne manifestacije Beer&Food Atracction, natjecalo u četiri kategorije – Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge i Global Vegan Chefs Challenge – hrvatski chefovi ukupno osvojili četiri medalje i to u svakoj u kategoriji. Amos Novak (restoran Terbotz, Železna Gora, Međimurje) i Mladen Zorec (Terbotz) u najkonkurentnijoj su kategoriji, Global Chefs Challenge, zauzeli 2. mjesto, pretekli su ih Talijani, i ukupno bili 4. u poretku za Južnu Europu, srebrni je i Dinko Tomašić (hotel Turist, Varaždin) u kategoriji Global Young Chefs Challenge. Ivan Ergović (Valamar) i Dora Bukovac (Valamar) za svoje su slastice u kategoriji Global Pastry Chefs, zaradili broncu kao i Patrik Prnjak (Restoran Riva lounge&bar, Pula) i Josipa Burzelić (Valamar)  u kategoriji Global Vegan Chefs Challenge. Među sucima prestižnog je međunarodnog kulinarskog natjecanja bio i Erich Glavica, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji je sudio u kategoriji Global Young Chefs Challenge.

Iako su hrvatski chefovi ukupno osvojili najviše medalja, finale Grand Prixa ipak im je, za dlaku, izbjeglo, no zadovoljni su pokazanim. 

– U takvoj konkurenciji, kad su s vama u grupi Talijani, a osvojite srebro, ne možete biti nezadovoljni. Bilo je vrlo izazovno i strogo, potrebno paziti na svaki, pa i najsitniji detalj, poštovati HASAP, paziti na tehniku… Što se jela tiče, zadovoljan sam izvedbom, ispala su točno kako sam želio. Iako mi je, jasno, žao da nismo ušli u finale, našim smo rezultatima dokazali da možemo parirati i najboljim europskim chefovima – rekao je Amos Novak, međimurski chef s dosad osvojenim nizom nagrada, kojeg, zajedno s ostalim sudionicima natjecanja u Italiji, u svijetu gastronomije percipiraju najperspektivnijim domaćim kulinarskim majstorima nove generacije. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike