Dobro za znati u sezoni gripe
PRAVA ALTERNATIVA: Treba vam vitamin C? Ovo voće ga ima najviše – nije limun!

Vlada sezona prehlada, viroza i gripa – vrijeme kad se mnogo ljudi pokušava zaštiti od bolesti.  

Prvi i osnovni način za to je konzumacija što više voća (i povrća) s visokim udjelom vitamina C. Svima nam ovdje odmah na pamet padaju limun, naranče, mandarine, pa tako i sam okus citrusa vežemo uz zdravo voće, piše Index

No, neko drugo voće i povrće zapravo ima puno više ovog vitamina od navedenog voća. 

Primjerice, acerola trešnja (barbadoška trešnja) može sadržavati i do 1677 mg vitamina C na 100 grama, što je više od 30 puta više nego naranča.  

Šipak (plod divlje ruže) sadrži između 500 i 2000 mg vitamina C na 100 grama, što ga čini jednim od najboljih prirodnih izvora.  

Guava ga ima oko 230 mg na 100 grama, što je četiri do pet puta više nego u naranči. Crni ribiz se također ističe sa svojih 200 mg na 100 grama, što je dvostruko više od naranče. Kiwi je također voće bogato vitaminom C – ima ga oko 90 mg na 100 grama, što je i dalje više nego u limunu ili naranči. 

Tu je i povrće koje je bogatije vitaminom C od citrusa. Najbogatija je crvena i žuta paprika s oko 140-200 mg vitamina C na 100 grama.  

Iznenadili biste se, ali svježi listovi peršina sadrže 130 mg vitamina C na 100 grama. Tu je i poznati kelj koji je inače pun željeza, a također je pun i ovog vitamina – sadrži ga 120 mg na 100 grama.  

Brokula je također dobar izvor ovog vitamina, ima ga oko 89 mg na 100 grama, te prokulice s oko 85 mg na 100 grama.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike