Povrtni temeljac savršeno je rješenje za poboljšanje okusa juha, rižota, umaka i drugih jela.
Naravno, možete ga kupiti već gotovog u dućanu, no kada napravite vlastiti – bit ćete sigurni što je točno u njemu i nećete više poželjeti onaj kupovni, piše Index.
Ovo je jednostavan recept koji uključuje svježe povrće za stvaranje bogatog okusa, a može se prilagoditi ovisno o željama i potrebama. Sastojci poput luka, mrkve, poriluka, gljiva i začina stvaraju temelje za mnoge obroke, dok opcionalni sastojci poput jabuke dodaju posebnu slatkoću.
Potrebni sastojci: luk, mrkva, celer, šampinjoni, poriluk, češnjak, rajčica, jabuka, lovor, papar u zrnu, peršin te voda.
Na malo maslinovog ulja pirjajte luk, mrkvu, gljive i celer oko 15 minuta, dok povrće ne omekša. Zatim dodajte poriluk, češnjak, rajčicu, jabuku, lovor, papar, sol i vodu te pustite da sve prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još sat vremena. Nakon toga, temeljac procijedite kroz sito i spremite za daljnju upotrebu.
U hladnjaku ga čuvajte do pet dana, a u zamrzivaču i do tri mjeseca – što će vam uvelike olakšati, a i poboljšati mnoga jela.
Detaljan recept možete pronaći OVDJE.