Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 2018. godine u Hrvatskoj je proizvedeno 27.000 tona luka i češnjaka, a prošle je godine taj broj pao na 20-ak tisuća tona, izvijestio je HRT.
Jedan od rijetkih proizvođača
U Krkancu kod Varaždina proizvođač Mario Košić mladi luk uzgaja na 200-tinjak četvornih metara.

– Krećemo s prodajom idući tjedan, pred Uskrs. Vezice koštaju 1 euro, a u jednoj je desetak komada. To plasiramo na tržnici u Varaždinu – kaže Mario i dodaje da je veliki problem uvoz. Naime, u Hrvatsku mladi luk dolazi iz Španjolske i Italije, pa čak i iz Južne Amerike.
– Mi se moramo boriti s tim. Cijenom ne možemo konkurirati. S cijenom od 1 eura ne zaradi se puno, ali nešto se ipak zaradi – zaključuje Mario, čije je OPG inače dobitnik nagrade “Zlata vrijedan”, a uz luk uzgajaju i rajčicu i krumpir.
Mukotrpan posao
Radi se i po 15 sati dnevno.
– Radimo punom parom. Trudimo se. Mi smo šesteročlana obitelj. Treba svaki dan raditi da se zaradi za potrebe života i ulaganja – napominje Mario.