TERENSKA NASTAVA U ZAGORJU: Studenti Agronomskog fakulteta posjetili OPG 'Zagorski puran'
“Sve što imamo, za Uskrs rasprodamo odmah – ljudi mjesecima čekaju u redovima”

U okviru terenske nastave, studenti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iz područja animalne znanosti, proizvodnje i prerade mesa te hranidbe životinja i hrane posjetili su OPG ‘Zagorski puran’ u vlasništvu Borisa Vrhovskog iz Prigorja kod Đurmanca. Nastavak je to dugogodišnje suradnje Agronomskog fakulteta i Vrhovskog. Na terenskoj je nastavi sudjelovalo 45 studenata pod vodstvom prof. dr. sc. Zlatka Janječića, a stigli su i izv. prof. dr. sc. Dalibor Bedeković, kao i prodekan za inovacije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Miljenko Konjačić te ostali profesori.

Zaštićen proizvod

Studenti su obišli gospodarstvo te su se upoznali s uzgojem zagorskog purana i značajem dodanih vrijednosti koje zagorski puran dobiva oznakom zemljopisnog podrijetla. Posjetili su proizvodne kapacitete gospodarstva, od zatravljenog ispusta koji mora osiguravati najmanje 25 m2 po jedinki, farme, valionice, te objekt za klanje. Od domaćina Vrhovskog dobili su iscrpne informacije i mogli su u praksi vidjeti cjelokupnu zaokruženu proizvodnju zagorskih purana, koja kreće od odabira matičnih jata, prikupljanja jaja, inkubiranja, valjanja, uzgoja, klanja, certificiranja…

Inače, meso zagorskog purana je proizvod koji se dobiva klanjem peradi autohtone hrvatske pasmine starosti od šest do osam mjeseci koji su uzgojeni metodom slobodnog uzgoja, odnosno ispašom na otvorenom. Proizvod se na tržište stavlja kao očišćen trup s vratom i iznutricama ili polovica očišćenog trupa u svježem ili smrznutom stanju. Pod iznutricama se podrazumijevaju jetra i očišćeni želudac koji se u promet stavljaju uz očišćeni trup, a srce, bubreg i dišni organi ostaju unutar očišćenog trupa. Domaćin nam je kazao da se uzgojem bavi više od dvadeset godina. Velika podrška mu je njegova obitelj.

– Radili smo na zaštiti geografskog podrijetla zagorskog purana i po dobivanju oznake jedini koji u kontinuitetu bez prestanka stavljamo certificirani proizvod na tržište pod zaštićenom oznakom. Najveći smo proizvođač zagorskih purana, a proizvodnju već ove godine dižemo iznad tisuću komada jer je tržište prepoznalo našu kvalitetu. Primjerice, kupci mjesecima prije Uskrsa naručuju naše proizvode jer inače ne bi došli na red – rekao nam je Vrhovski.

Ogledni primjerak

Studente je u Prigorje doveo dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu, prof. dr. sc. Zlatko Janječić.

– Mi dolazimo ovdje već dugi niz godina, ja osobno kao suradnik Krapinsko – zagorske županije još otkako smo krenuli u zaštitu zagorskog purana 1997./98. godine, a kasnije smo u taj cijeli projekt uključili gospodina Vrhovskog. Svaki put nam je čast doći u Zagorje, studenti rado dolaze ovdje, imamo im što za pokazati i ovo je ogledni primjerak obiteljske farme gdje se mogu steći osnove o uzgoju purana. Nije dovoljno ono što mi njima kažemo u teoriji na predavanjima, bitno je ovo što mogu vidjeti u praksi, na terenu – rekao nam je profesor Janječić, pa dodao:

– Zahvalni smo kao fakultet gospodinu Vrhovskom što nam omogućuje dolazak studenata na njegovo imanje, a on je dugi niz godina uključen u rad Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, gdje zapravo na neki način predstavlja uzgajivače zagorskog purana. Raduje nas što imamo svijetli primjer koji možemo pokazati studentima, dobra su iskustva iz prijašnjih generacija te puno studenata širi svoje znanje na nove generacije – kazao je prof. Janječić.

Oduševljeni studenti

Svoje su dojmove s nama podijelili studenti Mihael i Petra.

– Bilo je odlično, vidio sam nešto novo i baš me se dojmilo, prekrasno je ovdje u Zagorju – rekao nam je Mihael iz Garešnice, čija se obitelj bavi proizvodnjom jaja i posjeduje čak 100.000 kokoši nesilica.

– Sve radimo sami i ja ću nastaviti tu tradiciju, tako da mi je ovaj posjet od velikog značaja – poručio je Mihael.

Petra iz Križevaca također je impresionirana uzgojem zagorskog purana.

– Stvarno prekrasan prostor, lijepo je vidjeti perad u ovakvom obliku uzgoja, a ne u kavezima i to mi se posebno svidjelo. Mi kod kuće uzgajamo koze, ali tko zna, možda se jednog dana odlučimo za purane – kazala nam je kroz smijeh Petra.

Kako to i priliči, posjet OPG-u završio je degustacijom zagorskog purana – vrhunskom delicijom i gastronomskom markom.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike