Zdravlje srca ključ je dugog i kvalitetnog života. Srčane bolesti danas su vodeći uzrok smrti u svijetu, a sve češće pogađaju i mlađe osobe. No, pravilna prehrana može značajno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Donosimo vam savjete stručnjaka o tome kako hranom očuvati zdravlje srca i spriječiti srčani i moždani udar.
Kako prehranom zaštititi srce?
Bolesti srca često počinju kada se krvne žile začepe, ograničavajući protok krvi i opterećujući rad srca. To povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput angine, srčanog i moždanog udara. Prema riječima dijetetičarke Margie Junker, stručnjakinje za kardiovaskularnu prehranu, jednostavne prehrambene navike mogu imati snažan pozitivan učinak na zdravlje srca.
U svakodnevnu prehranu potrebno je uključiti više voća i povrća. Borovnice, bogate antioksidansima, odličan su međuobrok, a špinat se lako priprema i sadrži niz korisnih nutrijenata. Osim toga, konzumacija cjelovitih žitarica poput zobi, kvinoje, integralne riže i kruha može smanjiti rizik od srčanih bolesti i do 30 posto.
Odabir zdravih izvora proteina također je ključan. Preporučuje se izbjegavanje crvenog i prerađenog mesa jer je njihova konzumacija povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Umjesto toga, bolje je konzumirati piletinu bez kože, ribu poput lososa, mahunarke, leću, orašaste plodove i nemasne mliječne proizvode. Grčki jogurt bogat proteinima i kalcijem idealan je kao doručak ili dodatak obrocima.
Za pripremu hrane preporučuje se korištenje biljnih ulja bogatih nezasićenim mastima, poput ulja avokada, oraha i lana, koji pomažu u snižavanju lošeg (LDL) kolesterola. Umjesto soli, jela se mogu obogatiti začinima i svježim biljem, čime se smanjuje unos natrija bez žrtvovanja okusa.
Pića koja čuvaju ili ugrožavaju srce
Važno je obratiti pažnju i na ono što pijemo. Potrebno je izbjegavati pića s dodanim šećerima i umjetnim zaslađivačima, koji mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, pretilosti i srčanih bolesti. Umjeren unos alkohola još je jedan važan čimbenik – pretjerana konzumacija povećava rizik od fibrilacije atrija i moždanog udara. Ako ne pijete alkohol, nema razloga započeti, a ako ga konzumirate, važno je ostati u preporučenim granicama.
Srce traži pažnju – svaki dan
Zdrava prehrana za srce ne mora biti komplicirana. Uključivanjem više cjelovitih namirnica, biljnog proteina, zdravih masti i manje soli i šećera, svakodnevno činimo korak prema dugovječnijem i zdravijem životu. Male promjene u prehrambenim navikama danas mogu značiti zdravije srce sutra.