Praznik rada, 1. svibnja, je savršen trenutak za okupljanje uz roštilj i dobru atmosferu. Imamo nekoliko top trikova za pripremu mesa, povrća i ribe koji će zadovoljiti sve ukuse.
Kako bi meso s roštilja bilo sočno, a povrće aromatično, marinirajte ih tijekom noći u ulju, octu, vinu, soli, papru i drugim omiljenim začinima. Kiseline iz marinade održavaju meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju, pišu 24sata.
Goveđi ražnjići s povrćem
Sastojci: 1/2 kilograma goveđega buta, tri žlice octa, žlica sojina umaka, dvije tikvice, 1/2 kg cherry rajčica, dvije ljubičasta luka, 1/4 žlice papra, gljive, paprika, 1/2 šalice peršina, 1/2 šalice origana, dva češnja češnjaka, 1/4 šalice maslinova ulja, dvije žlice limunova soka, 3/4 žličice soli.
Priprema: Marinirajte meso u mješavini octa, sojina umaka i papra 30 minuta. U vodi namačite štapiće za ražnjiće. Nasjeckajte tikvice, papriku i ostalo povrće na manje komade. Zagrijte roštilj na srednju temperaturu. Na štapiće naizmjence nabadajte meso i povrće. Ražnjiće pecite sedam, osam minuta sa svake strane. Pomiješajte peršin, origano, češnjak, ocat, maslinovo ulje, limunov sok i sol pa ražnjiće prelijte umakom.
Pileća krilca sa žara
Sastojci: osam pilećih krilca, tri žlice koncentrata rajčice, žličica vinskog octa, žličica meda, žličica maslinova ulja, luk.
Priprema: Krilca dobro oprati i osušiti. Miješati rajčicu, ocat, med, maslinovo ulje i luk. Popaprite i posolite. Pripremljenom smjesom premazati krilca i peći na ugrijanom roštilju 15 minuta uz često okretanje i premazivanje pripremljenom smjesom.
Burger od cikle i slanutka
Sastojci: 150 grama slanutka iz konzerve (ocijeđenog), 150 g cikle, 80 g krušnih mrvica, jedno jaje, 1/2 crvenog luka (sitno sjeckani), 65 g feta sira, četiri peciva, zelena salata, rajčice.
Priprema: Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.
Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na roštilju (na izbušenoj i uljem premazanoj aluminijskoj foliji ili na širokim rešetkama) tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf…
Kobasice i ražnjići s roštilja
Sastojci: šest goveđih kobasica, 400 grama teletine narezane na komade, tikvica, crvena paprika, žuta paprika, dva luka, sol, papar, maslinovo ulje, glavica salate za posluživanje
Priprema: Pripremite roštilj pa rešetke namastite uljem. U međuvremenu narežite meso pa ga naizmjenično s nasjeckanim lukom, paprikama i tikvicom redajte na ražnjiće, koje ste prethodno namočili u hladnoj vodi.
Posolite i popaprite meso pa malo poškropite uljem. Na dobro ugrijan grill stavite ražnjiće i pecite ih oko pet minuta sa svake strane. Nakon toga zarežite kobasice na nekoliko mjesta pa ih pecite oko sedam minuta sa svake strane. Kobasice i ražnjiće poslužite uz osvježavajuću i fino rashlađenu zelenu salatu.
Pikantni umak za meso i povrće sa žara
Sastojci: 350 g umaka od rajčice, 2/3 šalice octa, 1/4 šalice smeđeg šećera, po žlicu do dvije luka u prahu, češnjaka u prahu, mljevene paprike i meda, sol i mljeveni papar prema ukusu – količine možete prilagoditi vlastitom ukusu
Priprema: U tavu srednje veličine ubacite sve sastojke i miješajte na srednje jakoj vatri dok se dobro ne povežu. Umak ne smije prokuhati. Maknite s vatre i poslužite uz meso s roštilja ili ohladite i spremite u hladnjak. U staklenci može trajati oko dva tjedna.
Marinada s pivom
Za ovu marinadu je preporuka koristiti što kvalitetnije pivo, po mogućnosti neko fino craft. Također, imajte na umu da gorko pivo daje oštriji okus mesu. Ovu marinadu Rusi najčešće koriste za pripremu ražnjića, koje pripremaju od vratine, ali i drugih vrsti mesa.
Meso osušite papirnatom salvetom pa ga narežite za ražnjiće. U posudu stavite luk, meso, začine (osim soli). Promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 40 minuta. Ponovno promiješajte pa dodajte litru piva.
Neka stoji najmanje tri sata, a sol dodajte neposredno prije pečenja.
Trikovi za savršeni roštilj
Teletina, piletina i riba peku se na umjereno ugrijanom roštilju.
Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim. Tek nakon nekoliko minuta okrenite namirnice hvataljkama.
Odlučite li se za pripremu ribe, utrobu joj napunite smjesom suhih začina – ružmarinom, origanom i kaduljom. Prstima gurnite začine prema glavi da ne bi ispadali. Riba se peče na umjereno ugrijanom roštilju, a i zarežite je na nekoliko mjesta.
Pikantno meso s roštilja, poput ljutih kobasica, poslužite uz omiljenu sezonsku salatu koju prelijte preljevom od jogurta. Pomiješajte jogurt, malo vrhnja, majonezu, sol, papar i zgnječeni češnjak. Možete dodati i sitno sjeckane kapare ili inćune, ali u tom slučaju smanjite količinu soli.
Začine povrću dodajte na kraju, a prije pečenja premažite ga uljem.