Nije uvijek baš svejedno
MIT ILI ISTINA: Stavljate li jaja u hladnjak? Evo kad to morate, a kad ne

Većina ljudi kad donese jaja iz trgovine, instinktivno posegne za vratima hladnjaka i pospremi ih na (hladno) mjesto. To je gotovo refleks, navika koju rijetko preispitujemo. No je li to doista nužno?

Odgovor – kao i kod mnogih prehrambenih navika – ovisi o kontekstu. U nekim zemljama jaja se prodaju s police, dok se u drugima strogo drže na hladnom, piše Index.

Ovo je najrašireniji mit. Mnogi misle da će jaje ostavljeno nekoliko sati na sobnoj temperaturi odmah postati opasno za konzumaciju. No to nije nužno točno – barem ne u većini europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

U Europi, jaja se obično industrijski ne peru nakon skupljanja. Na njima prirodno ostaje zaštitni sloj zvan kutikula, koji sprječava ulazak bakterija kroz poroznu ljusku. Zahvaljujući tome, jaje može stajati i do nekoliko tjedana izvan hladnjaka, a da se pokvari – naravno, pod uvjetom da nije izloženo suncu ili visokim temperaturama.

SAD-u i nekim drugim zemljama, jaja se obavezno peru i dezinficiraju prije nego što dođu na police trgovina. Ovim postupkom uklanja se prljavština – ali i zaštitna kutikula. Bez nje, jaje postaje osjetljivije na prodor bakterija, osobito salmonele, te je nužno hladno skladištenje. 

U EU je, pak, upravo zabranjeno komercijalno pranje jaja prije prodaje, osim u iznimnim slučajevima. Ideja je da se ne narušava prirodna zaštita jajeta i da se odgovornost za čistoću prenosi na krajnjeg korisnika neposredno prije uporabe.

Svježa, čista jaja iz trgovine mogu stajati do dva tjedna na sobnoj temperaturi (oko 20 Celzija). U toplijim prostorijama (25–30 Celzija) preporučuje se ipak držati ih u hladnjaku.

Ako su jaja već bila u hladnjaku, ne bi ih trebalo ponovno izlagati sobnoj temperaturi dulje od sat, dva. Nagle promjene temperature mogu uzrokovati kondenzaciju na ljusci, što olakšava razvoj bakterija.

Ako ste kupili jaja iz trgovine u Hrvatskoj ili drugoj europskoj zemlji, najvjerojatnije ih možete čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko dana bez ikakvih problema – osobito ako ih ne planirate odmah koristiti za sirove pripravke.

No ako su jaja već bila pohranjena u hladnjaku (bilo u trgovini ili kod kuće), nastavite ih držati na hladnom. Iznimno je važno izbjeći temperaturne šokove koji mogu uzrokovati kondenzaciju i ubrzati razvoj mikroorganizama.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike