Borovnice slove kao superhrana, ali kada ih ugledate na odjelu voća u dućanu, gotovo da i nema dvojbi. Odgovor je (obično) očit – svježe su bolje, zar ne? Ne nužno. Evo kratkog vodiča koji razbija neke česte zablude, piše Index.
Borovnice koje se prodaju smrznute najčešće se beru u vrhuncu zrelosti i odmah nakon berbe blanširaju i duboko zamrzavaju. Taj proces čuva većinu vitamina i antioksidansa, posebno antocijanina – spojeva koji borovnicama daju tamnoplavu boju i visoku nutritivnu vrijednost.
Također, zamrzavanje stvara sitne kristale leda unutar stanica borovnice. Ti kristali oštećuju stanične stijenke, pa se nakon odmrzavanja lakše oslobađaju antocijani – to su moćni antioksidansi odgovorni za tamnoplavu boju borovnica, a povezani su s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje (poput zaštite srca, krvnih žila i moždanih funkcija).
Kod svježih borovnica, s druge strane, situacija ovisi o dužini transporta i skladištenja. Ako su putovale tjednima i stajale na policama danima, moguće je da su izgubile dio korisnih tvari, posebno osjetljivih vitamina poput vitamina C.
Dakle, smrznute borovnice mogu imati jednaku, a ponekad i veću nutritivnu vrijednost od svježih – pogotovo ako su svježe već dugo “svježe”.
Smrznute borovnice mogu biti mekše kada se odmrznu, što nekima smeta u voćnim salatama ili za grickanje “iz ruke”. No za smoothieje, zobene kaše, kolače i umake – smrznute su idealne.
Što se tiče dodataka – većina kvalitetnih smrznutih borovnica nema dodanog šećera niti aditiva, ali ipak provjerite deklaraciju. Ako piše samo “borovnice”, znate da je to – to.