Kao i svake godine do sad, ljetna turistička sezona izvrsna je prilika za dizanje cijena usluga i proizvoda, posebno u velikim turističkim gradovima i destinacijama. O previsokim cijenama na Jadranu već i prije špice sezone, izvještavaju brojni susjedni mediji, a ovo su iskustva nekih od turista.
Jedan slovenski čitatelj podijelio je svoje iskustvo ljetovanja u Medulinu gdje tvrdi da je s obitelji otišao na sladoled i platio 4 kuglice čak 21 euro, prenosi 24sata. Prema toj cifri, kuglica sladoleda košta više od 5 eura.
Hrana skuplja nego u Austriji i Njemačkoj
Za Dnevnik.hr žalili su se i turisti iz Njemačke i Austrije, a osim cijene smještaja od 2 200 eura, preskupe su im i cijene hrane i ostalih potrepština. Kako kažu turisti, cijena male porcije krumpirića košta više od pet kilograma krumpira u trgovinama, što je duplo skuplje od cijena u Austriji ili Njemačkoj. Također su istaknuli da je cijena sladoleda u Njemačkoj oko euro i pol, dok se kod nas cijene kreću od 3 do 5 eura.
Jedan turist iz Austrije na svom Reddit profilu podijelio je priču kako je u Poreču za jednu punjenu pljeskavicu i porciju ćevapa platio čak 40 eura. Na Jadranu, burgere možemo naći od 22 eura, palačinke po šest, lignje 18 eura, a kilogram svježe ribe kreće se i po 110 eura. Također, na Redditu je osvanula slika gdje jedna kava s mlijekom košta 6 eura.

Iskustvo turistkinja iz Belgije kaže kako im se domaćica na Pagu ispričavala zbog previsoke cijene noćenja u kampu – 89 eura. “Ovo je tako divna zemlja, ali nažalost mi se više ne vraćamo. Imamo prijatelje koji isto imaju kamper i već smo im pisali – nemojte doći”, izjavila je.
Stručnjaci ističu da na Jadranu ima i ‘normalnih’ cijena
-Nisu svi proizvodi ustvari ni na jednakom nivou jednake kvalitete tako da ima raznorazne cijene i ponude, ispričala je predsjednica Udruženja ugostiteljstva HGK Jelena Tabak.
Direktor TZ Dubrovnika Miro Drašković izjavio je kako Dubrovnik ima svoj nivo cijena, ali i dodao da Dubrovnik drži kvalitetu i ima jako puno toga za ponuditi turistima.
Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba za Dnevnik.hr rekao je kako ima prostora za korigiranje cijena te da treba sagledati turizam u cijelosti, jer na Jadranu ima i niskih cijena i sladoleda po jedan i dva eura. Dodao je da nema prijetnje od loše turističke sezone te poručio svima koji pretjeruju s visokim cijenama da ugrožavaju sami sebe.
Neki domaći, a i strani gosti smatraju da su cijene opravdane s obzirom na ponudu. Također, dodaju da postoje i mjesta s niskim cijenama te da ne možemo očekivati da ćemo u hotelu u Opatiji proći s istom cijenom kave kao u nekom lokalnom manjem kafiću.
Jedan čitatelj je na Redditu postavio fotografiju svojeg računa s kojim je bio pozitivno iznenađen. Naime, burek i pitu u Poreču je platio 3,5 eura što je niže od nekih cijena u unutrašnjosti Hrvatske. Na njegovu objavu su se nadovezali i ostali dodajući kako ima i normalnih cijena, samo ih treba pronaći te savjetujući turistima da provjere cijene prije nego uđu u neki lokal ili restoran.
