Piletina je već desetljećima najpopularniji izbor mesa u hrvatskim kućanstvima. Od tradicionalnih juha i pečenja do brzih obroka i roštilja, pileće meso dio je svakodnevne prehrane mnogih obitelji. Njezin blag okus, jednostavna priprema i pristupačna cijena čine je idealnom namirnicom za sve generacije.
Nutritivno gledano, piletina ima mnogo prednosti. Bijelo meso, odnosno pileća prsa, bogato je proteinima, sadrži malo masti i lako se probavlja. Zbog toga ga preporučuju sportašima, djeci, starijima i osobama koje paze na prehranu. No iako piletina općenito važi za zdrav izbor, stručnjaci upozoravaju da nisu svi dijelovi jednako korisni – pa ni bezopasni.
Koža, pluća i glava – dijelovi koje valja izbjegavati
Prema najnovijim saznanjima kineske studije, potkrijepljenima praktičnim iskustvima kuhara i tehnologa hrane, pojedini dijelovi pileta mogu predstavljati zdravstveni rizik.
Mnogi obožavaju hrskavu kožicu pečenog pileta, no ona je gotovo u potpunosti sastavljena od masti, posebno zasićenih, koje mogu povisiti razinu lošeg kolesterola i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, koža može sadržavati bakterije i nečistoće koje nisu uvijek u potpunosti uništene tijekom pripreme, osobito ako nije dobro očišćena i termički obrađena.
Još jedan dio koji se povremeno koristi, ali je potencijalno rizičan – pluća. Iako se rijetko koriste u modernoj kuhinji, u nekim se tradicijama gotovo svi dijelovi pileta iskorištavaju. Stručnjaci upozoravaju da pluća mogu sadržavati mikroorganizme i parazite otporne na toplinu, što može dovesti do probavnih smetnji, piše RTV SLON..
Pileća glava, koja se povremeno koristi u pripremi juha, također nije preporučljiva. Može sadržavati nakupljene štetne tvari iz hrane, vode ili okoliša, što može negativno utjecati na zdravlje, osobito ako se konzumira često.
Što odabrati za zdrav obrok?
Najzdraviji izbor ostaju pileća prsa – bijelo meso koje je izuzetno bogato visokokvalitetnim proteinima, a siromašno mastima i kalorijama. Tamniji dijelovi, poput bataka i krilaca, sadrže nešto više masti, ali su također dobar izvor proteina i važnih mikronutrijenata.
Pileća jetrica, iako kaloričnija, sadrže obilje željeza i vitamina, no preporučuje se njihova umjerena konzumacija i obavezna temeljita termička obrada.
Priprema i podrijetlo – ključ sigurnosti
Za zdrav i siguran obrok presudni su kvaliteta i podrijetlo mesa, pravilna higijenska priprema te način kuhanja. Stručnjaci savjetuju biranje provjerenih proizvođača, temeljito kuhanje ili pečenje, te izbjegavanje prženja i sirove konzumacije.
Bijelo meso bez kože pripremljeno na žaru, u pećnici ili kuhano ostaje najbolji izbor za svakodnevni obrok. Umjerenost, pažljiv odabir dijelova i pravilna obrada ključ su prehrane koja je i ukusna i zdrava.