U srcu Hrvatskog zagorja, u Svetom Križu Začretju, nalazi se restoran koji nije samo mjesto gdje se jede – već mjesto gdje se pamti, okuplja i nasljeđuje, a okusi Zagorja kroz njihov catering sežu do nepca u svim dijelovima Hrvatske.
Sermage Restoran & Catering ove godine slavi velikih 60 godina, no njegova priča započinje mnogo prije – u vremenu kada su se štrukli vozili u kočijama, a vino točilo ravno iz bačve.
– Imamo fotografiju tog prvog cateringa kod crkve svete Barbare – moj djed i baka, Ivan i Vera Benkotić, organizirali su posluživanje gibanica, štrukli, kobasa, domaćeg vina. Sve je to stiglo na konjskim zapregama. Ljudi su se okupljali, vino se točilo preko puta, i to je bio početak. Nije se to tada zvalo restoran – ali po svemu jest bio – priča nam Ivan Đurkin – Benkotić, vlasnik i nasljednik obiteljskog obrta. Inače, i predsjednik ceha ugostitelja OKKZŽ te potpredsjednik ugostitelja i turističkih djelatnika RH.

Krčma Veselom Zagorcu
Formalno, datum koji danas službeno slave jest 10. srpnja 1965. godine. Tada je obrt upisan kao “Krčma Veselom Zagorcu“. Taj je dokument, danas čuvan u Hrvatskom državnom arhivu, postao temelj identiteta obitelji Benkotić, koja već treću generaciju gradi i njeguje mjesto okupljanja, hrane i gostoljubivosti.
– Prošlo je već deset godina od posljednje velike proslave – one za 50. obljetnicu. Tada nam je stiglo izaslanstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dobili smo njezinu osobnu čestitku, ali i čestitke od ministra turizma, župana i mnogih drugih. Ove godine opet obilježavamo, u mirnijem tonu, ali s istom strašću – naglašava Ivan.



Sermage danas nije samo restoran. On je ime, brend i simbol. Do toga je došlo 1998. godine, kada je restoran dobio ime po grofu Sermageu, graditelju dvorca u Začretju. Ime nije slučajno – pradjed obitelji bio je konjušar u dvorcu, prabaka kuharica u doba kad su dvorcem upravljali Vranyczanyji. Poveznica s poviješću postala je inspiracija za budućnost.
Nadaleko poznati
Danas Sermage Restoran & Catering funkcionira kao središte za proslave, manje svadbe, krštenja i evente do 50-ak ljudi, ali ono po čemu su nadaleko poznati jest – catering.
– Radimo cateringe za sve prigode – od malih kućnih okupljanja do događanja za 1000 i više osoba. Nije nam problem odraditi ni zahtjevan catering za 600 ljudi ako treba – čak i ako narudžba dođe dva dana prije. Imamo ljude, opremu, iskustvo. Organizacija je ključ – kaže Ivan.
U ponudi su sve vrste jela – od hladnih salata, roštilja, do jela pripremljenih pred gostima. No, ono po čemu se razlikuju su posebni, unikatni specijaliteti Sermage kuhinje.
– Kod nas se ne jede ‘samo’ purica s mlincima. Ako je nemamo, nudimo punjeni pureći file s mlincima od koprive i sirom, paniran u bučinim košticama. Pohano voće, pohano povrće, pa čak i pohani sladoled – bili smo jedni od prvih u Zagorju s tim jelom. I dalje slušamo goste, ali i guramo svoje ideje – naglašava Đurkin – Benkotić.
Bakini recepti kao inspiracija
Inspiraciju za kuhanje Ivan je dobio od bake, čiji su recepti donijeli brojne nagrade – od Štruklijade do BadlFesta.
– Ne sjećam se kad sam prvi put ušao u kuhinju – vjerojatno čim sam prohodao. Ljubav prema kuhanju došla je prirodno, naslijedio sam je, ali sam je i školovao – završio sam menadžment u ugostiteljstvu u Opatiji, učio o modernim tehnikama, molekularnoj kuhinji, i to znanje prenio na nove generacije – govori nam Ivan.
Sermage danas ne staje samo na hrani. U sklopu restorana djeluju i dvije rođendaonice, a supruga Iva kroz svoj obrt “Events by Iva“ nudi cjelokupno dekorativno i organizacijsko rješenje – od balona, šatora, do pozadina za slikanje i cvjetnih aranžmana. Uz to, uvode se i novi trendovi – fingerfood ponuda za korporativne evente, koktel majstori…



No, što inozemni gosti traže?
– Autentičnost. Žele znati gdje su – putem okusa. Žele jesti domaće, s tog područja. I to im mi nudimo – sve je lokalno, od sira do bučinog ulja. Čak i kad se nešto ne može pripremiti po starom receptu, mi ga prilagodimo – a da ne izgubimo dušu jela – kaže Ivan.
Kvaliteta i zadovoljan gost
Kao potpredsjednik ugostitelja Hrvatske i predsjednik ceha Krapinsko – zagorske županije, Ivan vjeruje u “turizam 365“. Smatra da su ugostitelji nositelji turističkog identiteta regije, a sam restoran Sermage nositelj je certifikata “Okusi Zagorja“.
– Mi stvaramo doživljaj – zaštitili smo naše zagorske štrukle i mlince. Sad je dalje samo bitno raditi na promociji, a na nama ugostiteljima ostaje držati kvalitetu. Nadam se kako ćemo imati još više certificiranih proizvođača kako bi prezentirali Zagorje u najboljem svjetlu – poručuje Ivan.
Planovi za budućnost? Jednostavni, ali čvrsti.
– I dalje zadovoljan gost. To je najvažnije. Kad netko proslavi rođendan kod nas i poželi tu organizirati i krštenje, i vjenčanje – to je to. To je znak da si napravio posao kako treba. A mi ćemo i dalje rasti, širiti usluge, ostati vjerni sebi i vremenu u kojem živimo – zaključuje Ivan Đurkin – Benkotić.
Svi koji žele doživjeti spoj tradicije i suvremenog pristupa, kušati zagorske specijalitete u toplom obiteljskom okruženju ili organizirati profesionalan ketering za svoj događaj, mogu se obratiti direktno Ivanu Đurkinu Benkotiću na broj 098 657 557, posjetiti restoran u Svetom Križu Začretju ili pronaći više informacija putem službene web stranice www.sermage.hr