Iako je koncert Marka Perkovića Thompsona na zagrebački Hipodrom privukao stotine tisuća posjetitelja i donio do sada rekordne iznose u fiskaliziranim računima, dio ugostitelja koji su radili na tom događaju osjeća gorak okus u ustima. Umjesto očekivane zarade, mnogi sad zbrajaju gubitke.
– Nismo zaradili ni 20 posto onoga što su organizatori predviđali. Da smo barem na pozitivnoj nuli, pa hajde. Ali ovako… Svi ugostitelji na Bundeku u debelom su minusu – kazao je jedan od ugostitelja koji su sudjelovali na događaju, ali je, kao i mnogi drugi, želio ostati anoniman.
Jedan od glavnih razloga nezadovoljstva su uvjeti koje su postavili organizatori. Prema riječima jednog ugostitelja, ugovor koji su potpisivali s organizatorima sadržavao je klauzulu prema kojoj su bili dužni vratiti 30 posto ukupne zarade organizatoru. Ovu informaciju zasad nitko od odgovornih nije službeno potvrdio, no više izvora tvrdi da je upravo to bio jedan od ključnih razloga zbog kojih zarada mnogih ugostitelja nije ni približno ispunila očekivanja.
– Mi smo platili visoke najamnine, morali smo zaposliti dodatne radnike, otvoriti više blagajni, a prodaja je bila ispod svih očekivanja. Zarada je mizerna, a troškovi su otišli u nebo – rekao je jedan od ugostitelja.
Posebno su im zasmetale visoke cijene koje su morali zadržati. Primjerice, bocu vode prodavali su za pet eura, a u neposrednoj blizini, u okolnim kafićima, mogli ste je kupiti znatno jeftinije. Osim toga, posjetitelji su brzo otkrili hidrante oko Bundeka, gdje su sami mogli natočiti vodu, što je dodatno utjecalo na slabiju prodaju.
Usto, među fotografijama koje su nakon koncerta obišle društvene mreže i medije našla se i ona dvoje ljudi kako preko Mosta slobode guraju kolica prepuna žutih vreća s plastičnom ambalažom. Prema grubim procjenama, zbog velikih vrućina tijekom koncerta popilo se oko šest milijuna različitih pića iz boca i limenki. Ako uzmete u obzir povratnu naknadu od 10 centi po ambalaži, dolazi se do čak 600.000 eura koji su završili u džepovima sakupljača boca – još jedan izvor prihoda koji je, umjesto da ostane unutar kruga organizacije ili ugostitelja, ‘iscurio’ mimo sustava. Više o tome pročitajte OVDJE.