Održana 11. Štruklijada : 14 tisuća ispečenih štrukli na najukusnijoj manifestaciji u Zagorju
Titula “prvih štrukli Zagorja“ pripala je tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine

Ovogodišnja 11. Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko – zagorske županije u pripremanju štrukli, održana je u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina. Za titulu najboljih štrukli Zagorja, specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, nadmetalo se 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola. Odlukom stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević,  titula “prvih štrukli Zagorja“ pripala je tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine.

Ručno razvlačenje

– Ono što je najbitnije kod naših pobjedničkih štrukli i što smatramo da je presudilo, je činjenica da tijesto razvlačimo ručno, a sve ostalo radimo prema specifikaciji koja je predana za zaštitu naših zagorskih štrukli. Uložili smo puno truda, već gotovo dvije godine razvijamo štrukle i mislimo da smo sad stigli do našeg željenog cilja – rekle su nam predstavnice tvrtke ZMH Horvat, Ivona i Ivana Horvat.

Drugo mjesto osvojile su Terme Jezerčica, a treće Slastice Tri užitka.

Branko Čukelj predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda, otkrio nam je kako je teklo ocjenjivanje.

– Prilikom testiranja i ocjenjivanja bitan nam je sam izgled, zatim naravno okus te unutarnja struktura štrukli. Mogu reći da su ove godine svi bodovno jako blizu, bilo je nekih razlika ovisno o tome u čemu su se štrukli pekli pa se tu i tamo osjetila nekakva gorčina, a bilo je i štrukli koji su imali previše masnoće, neki su bili preslani,  eto sve su to detalji koji su odlučivali o pobjedniku. Presudila je struktura file i okus koji je kod ZMH Horvat bio najbolji  – objasnio je Branko Čukelj te nam otkrio osnovne sastojke zagorskih štrukli, a to bi kako on kaže bili brašno, sir, maslac, jaje i malo soli.

Uspjehom manifestacije iznimno je zadovoljan krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Sjajan desert

– Štrukli su, ne samo u Zagorju nego i u hrvatskim okvirima najpoznatija slastica i rijetko u Hrvatsku dolaze predsjednici i ostali visoki dužnosnici, a da se u protokolu kao slastica ne serviraju upravo zagorski štrukli. Cilj nam je zaštititi štrukle kao jedan sjajan desert i bit ćemo prva regija u Europi koja će imati europski zaštićeno glavno jelo puricu, prilog mlince i desert štrukle. Mi volimo reći kako ručak ne može biti toliko loš, a da ga štrukli ne mogu popraviti. U trećem smo mjesecu napravili dopunu zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede, a 29. svibnja naš je zahtjev objavljen u Narodnim novinama, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti nacionalnu zaštitu zemljopisnog podrijetla zagorskih štrukli. Nakon toga krećemo u europsku zaštitu i vjerujem da to možemo napraviti u sljedeće dvije godine, nakon čega ćemo poticati povećanje proizvodnje i plasman na europska tržišta – kazao je župan Kolar te dodao kako se danas na Štruklijadi u Bedekovčini u nešto manje od tri sata prodalo 14 tisuća štrukli što dovoljno govori kolika je zapravo potražnja za tim zagorskim specijalitetom.

 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike