U sklopu Radobojskih ljetnih događanja
Najbolju radobojsku gibanicu napravila Lidija Matejaš, a osim u kolačima, posjetitelji su mogli uživati i u dokumentarcu “Zagorskim stezama vuskim“ i putopisnom izlaganju Zdenka Antonovića o Bangladešu

Radobojska ljetna događanja ove su godine najbogatija dosad. Iza nas, niz je manifestacija – od natjecanja za najbolji čokoladni kolač, natjecanja u izradi najboljih Radobojskih štruklji, Beerfesta do mnogih drugih zanimljivih događanja, pa se tako prošlog petka na terasi Muzeja Radboa održala prezentacija dokumentarnog filma o Hrvatskom zagorju “Zagorskim stezama vuskim “ autora Tina Macana, Karla Žerjav i Marka Cerovca. Film koji je oduševio mnogobrojnu publiku, dočarao je posebnosti zagorskog zavičaja, prenio znanja i spoznaje o bogatoj kulturnoj baštini, a subotu je u Muzeju Radboa, održano natjecanje u izradi najbolje radobojske gibanice.

– Za gibanicu svi znaju, možemo reći da je ona istinski tradicionalna i autohtona delicija, zapravo vrhunski kolač popularan u hrvatskoj kuhinji i u drugim susjednim zemljama. Razlika između ostalih gibanica i Radobojske gibanice je ta što uz sve ostale sastojke u Radobojsku gibanicu ide i puno ljubavi i ponosa na Radoboj – kazali su iz Muzeja Radboa.

Za natjecanje u izradi najbolje Radobojske gibanice prijavilo se ukupno 12 kandidatkinja koje su ispekle gibanice raznih okusa – čokolade, rogača, maka, oraha, sira, lješnjaka i  kokosa.

Težak zadatak

-Svim natjecateljicama je bio osiguran prezentacijski stol za gibanice kojeg su dodatno po željama ukrasile. Zadatak četveročlanog žirija uz toliko ukusnih gibanica, nije bio nimalo lak, ocjenjivavši pritom izgled gibanice, okus gibanice i prezentaciju stola – dodali su iz Muzeja Radboa.

Odlukom žirija treće mjesto osvojila je Višnja Tušek za gibanicu od sira s orasima i gibanicu od sira s makom. Drugo mjesto osvojila je Nevenka Cerovec s gibanicom od maka, gibanicom od oraha, gibanicom od sira i kuglofom od čokolade. Nagradu za opći dojam dobila je Bernarda Kašić za gibanicu od čokolade, a za najbolju radobojsku gibanicu proglašena je gibanica od  čokolade i gibanica od maka Lidije Matejaš.

Prva tri mjesta dobila su novčanu nagradu, zahvalnice i prigodne poklone, a svim natjecateljicama, uručene su zahvalnice i pokloni.  Novčanu nagradu, zahvalnicu i poklon dobila je i Bernarda Kašić za opći dojam gibanice.

Nastup mališana

Degustacija gibanice uveličana je nastupom Radobojskih mažoretkinja i vrtićkih skupina Dječjeg vrtića Škrinjica Radoboj čiji su mali polaznici za svoj izvanredan nastup obukli i narodne nošnje. Manifestacija je ujedno bila popraćena i glazbenom pratnjom “Atraktivnog duo na harmonici i gitari“.

Nakon izbora najbolje radobojske gibanice, s početkom u 21 sat ispred Muzeja Radboa održala se projekcija dokumentarnog  filma i putopisno izlaganje Zdenka Antonovića o njegovom 21- dnevnom boravku u Bangladešu.  Putem filma, predstavio je i uprizorio svoje dragocjeno iskustvo putovanja u Bangladešu, situaciju u zemlji  i način života njihovih stanovnika.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike