Sezona prerade maslina u punom je jeku. Količine ploda su rekordne, ali količina dobivenog maslinova ulja nikad manja, što će zasigurno utjecati i na njegovu cijenu. Strojevi za preradu maslina diljem obale se ne gase. Urod koji se ne pamti, ali u rujnu je ipak palo previše kiše, piše Dnevnik.hr.
– Masline su pune vode. Randmani su od devet do deset posto prosjek, za ovo doba godine puno manje njego prijašnjih godina – kaže vlasnik uljare i maslinar Srećko Katinac.
Skuplja prerada, a manje ulja ne zvuči dobro za potrošače, no zato je kvaliteta, govori stručnjak za masline s Hvara, odlična.
– Fenoli su izvanredni, pikantnost, gorčina je ujednačena, tako da sam jako zadovoljan – kaže viši poljoprivredni savjetnik i maslinar Stanislav Štambuk.
U testnom masliniku Agencije za poljoprivredu kušala su se ulja mediteranske konkurencije. Domaći maslinari zainteresirani su za njihove superintenzivne nasade.
– Sadimo ih gdje imamo površinu koja je ravna, gdje je plodno tlo i gdje može doći mehanizacija. Čak se i roboti u svijetu rade – pustite robota, on vam obradi cijeli maslinik. S obzirom na probleme radne snage, to je to – poručuje Damir Galić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Nakon dugotrajnog istraživanja, nemaju dobre vijesti.
– Naše sorte u ovim uvjetima, rekao bih da su malo neobuzdane, da su malo bujnije i ne daju se ukrotiti kao strane. Naše sorte nisu prikladne za ovaj sustav uzgoja – kaže znanstveni savjetnik Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Predrag Vujević.
Stoga će plodove do daljnjega umjesto robota brati vrijedne ruke domaćih maslinara…