Njam, njam
Ovo su male tajne najukusnijih čupavaca

Malo tko ne voli čupavce, a nekima su definitivno jedan od onih kolača koji ih odmah vraćaju u djetinjstvo. Ako se još uvijek sjećate onih mekanih i sočnih koje je mama radila – evo nekoliko savjeta kako dobiti baš takve čupavce i na što bi trebalo pripaziti u pripremi, piše Index.

Mekan i sočan biskvit

Za biskvit koristite maslac umjesto ulja – maslac daje bogatiji okus. Pazite da bude sobne temperature kako bi se dobro umiješao. Dodajte malo mlijeka ili jogurta, koji će učiniti biskvit mekšim. Biskvit nemojte prepeći – pecite ga na umjerenoj temperaturi (180 stupnjeva), na kojoj će ostati mekan i neće se osušiti. Testirajte ga čačkalicom – kada izađe suha, biskvit je gotov.

Savršena čokoladna glazura

Pazite na pravi omjer čokolade i tekućine. Glazura ne smije biti previše gusta (teško se nanosi) ni previše rijetka (upije se i ne ostavi dovoljno okusa). Kombinirajte mlijeko, maslac i čokoladu u odgovarajućim omjerima. Dodajte malo šećera ako želite slađi okus. Glazuri možete dodati i malo ruma, vanilije ili narančine korice kako bi dobili poseban okus.

Kokos kao završni detalj

Obratite pozornost na kokos – ako koristite već otvoreno pakiranje kokosovog brašna, obavezno ga testirajte jer jednom kad je otvoreno, lako postane žilavo. Ako je kokos suh, a nemate mogućnost nabaviti drugi, lagano ga tostirajte pa će dobiti i dublji okus. Nakon što umočite kocke u čokoladu, rukama lagano pritisnite kokos kako bi se ravnomjerno zalijepio.

Pažljiva priprema

Izrežite biskvit na kocke kad je potpuno hladan da se ne mrvi. Koristite vilice ili štapiće za umakanje u čokoladnu glazuru, kako biste izbjegli nered.

Čuvanje

Čupavci su najbolji kad malo odstoje (dan ili dva) kako bi se okusi proželi. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mjestu kako bi ostali svježi.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike