Vlada sezona prehlada, viroza i gripa – vrijeme kad se mnogo ljudi pokušava zaštiti od bolesti.
Prvi i osnovni način za to je konzumacija što više voća (i povrća) s visokim udjelom vitamina C. Svima nam ovdje odmah na pamet padaju limun, naranče, mandarine, pa tako i sam okus citrusa vežemo uz zdravo voće, piše Index.
No, neko drugo voće i povrće zapravo ima puno više ovog vitamina od navedenog voća.
Primjerice, acerola trešnja (barbadoška trešnja) može sadržavati i do 1677 mg vitamina C na 100 grama, što je više od 30 puta više nego naranča.
Šipak (plod divlje ruže) sadrži između 500 i 2000 mg vitamina C na 100 grama, što ga čini jednim od najboljih prirodnih izvora.
Guava ga ima oko 230 mg na 100 grama, što je četiri do pet puta više nego u naranči. Crni ribiz se također ističe sa svojih 200 mg na 100 grama, što je dvostruko više od naranče. Kiwi je također voće bogato vitaminom C – ima ga oko 90 mg na 100 grama, što je i dalje više nego u limunu ili naranči.
Tu je i povrće koje je bogatije vitaminom C od citrusa. Najbogatija je crvena i žuta paprika s oko 140-200 mg vitamina C na 100 grama.
Iznenadili biste se, ali svježi listovi peršina sadrže 130 mg vitamina C na 100 grama. Tu je i poznati kelj koji je inače pun željeza, a također je pun i ovog vitamina – sadrži ga 120 mg na 100 grama.
Brokula je također dobar izvor ovog vitamina, ima ga oko 89 mg na 100 grama, te prokulice s oko 85 mg na 100 grama.